Pržene lignje. Jednostavno, brzo i ukusno jelo, zar ne? Ipak, nerijetko se dogodi da lignje ne budu baš najbolje, ostanu žilave, tvrde, što pokazuje da ovo jelo ipak treba znati pravilno napraviti i znati izvući najbolje iz namirnice. Stoga smo insipraciju potražili u “Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović-Radice i provjerili kako se ovo jelo pripremalo na tradicionalan način.

profimedia-0307687769.jpg
Profimedia 

U spomenutoj kuharici stoji da su lignje vrlo ukusne i tražene. Manje lignje, kako piše Dika Marjanović-Radica, imaju osobiti i slatki okus te su odlične za prženje, kuhanje i rižoto. One veće su pak dobre za brudet te također za prženje i pećnicu ili grill.

Mi smo se, dakle, odlučili za pržene lignje juz napomenu da ako radimo sa većim i starijim lignjama, prije prženja ih je dobro malo prokuhati da omekšaju. Osim lignji, za ovaj nam recept treba još brašno, ulje i sol a gotove lignje poprskamo limunovim sokom te ih možemo poslužiti uz salatu ili pak pomfirt.

profimedia-0254711523.jpg
Profimedia 

A evo kako ih napraviti, po uzoru na recept iz “Dalmatinske kuhinje”:
Lignje prvo treba očistiti, izvaditi prozirnu kost iz trupa te dobro oprati. Potom ih je dobro razrezati na komadiće kojo potom valja dobro prosušiti s kuhinjskim ručnikom. Tako osušene uvaljamo u brašno te pečemo u tavi u dubokom ulju dok ne dobiju boju (pazimo da se ne prže predugo!).
Pržene lignje poslužuju se tople, dok je meso još mekano. Prijatno!