Pržene lignje. Jednostavno, brzo i ukusno jelo, zar ne? Ipak, nerijetko se dogodi da lignje ne budu baš najbolje, ostanu žilave, tvrde, što pokazuje da ovo jelo ipak treba znati pravilno napraviti i znati izvući najbolje iz namirnice. Stoga smo insipraciju potražili u “Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović-Radice i provjerili kako se ovo jelo pripremalo na tradicionalan način.
U spomenutoj kuharici stoji da su lignje vrlo ukusne i tražene. Manje lignje, kako piše Dika Marjanović-Radica, imaju osobiti i slatki okus te su odlične za prženje, kuhanje i rižoto. One veće su pak dobre za brudet te također za prženje i pećnicu ili grill.
Mi smo se, dakle, odlučili za pržene lignje juz napomenu da ako radimo sa većim i starijim lignjama, prije prženja ih je dobro malo prokuhati da omekšaju. Osim lignji, za ovaj nam recept treba još brašno, ulje i sol a gotove lignje poprskamo limunovim sokom te ih možemo poslužiti uz salatu ili pak pomfirt.
A evo kako ih napraviti, po uzoru na recept iz “Dalmatinske kuhinje”:
Lignje prvo treba očistiti, izvaditi prozirnu kost iz trupa te dobro oprati. Potom ih je dobro razrezati na komadiće kojo potom valja dobro prosušiti s kuhinjskim ručnikom. Tako osušene uvaljamo u brašno te pečemo u tavi u dubokom ulju dok ne dobiju boju (pazimo da se ne prže predugo!).
Pržene lignje poslužuju se tople, dok je meso još mekano. Prijatno!
Omiljena maskara Kendall Jenner košta samo 15 eura: U novom tutorialu pokazala kako postiže punije i gušće trepavice
Vlado Kalember otvorio dušu o bivšoj supruzi: 'Kad smo se upoznali, bila je mlada i trebao joj je netko kao ja...'
Haljina iz Zare postala viralni hit jer povećava dekolte: Probala sam je, pogledajte isplati li se dati 30 eura za nju
Čitatelji Storyja biraju: Tko zaslužuje titulu najljepše Hrvatice?
Isprobala sam Zarinu košulju za kojom je TikTok poludio: Pogledajte isplati li se dati 20 eura za nju