Za kraj tjedna koji smo posvetili pekanima, donosimo recept za pravu poslasticu - pitu od pekana. U ovo jesensko vrijeme - a posebno u SAD-u oko proslave Dana zahvalnosti - ova je pita popularna jednako kao i pita od jabuka ili pita od bundeve. Nešto je modernija od druge dvije vrste pita - prvi tiskani recepti za ovu pitu počeli su se pojavljivati u kasnim 1800-ima, no proslavila se tek 30-ih godina prošlog stoljeća.

cake-g4b6cd20a0_1920.jpg
Pixabay 

U nastavku donosimo recept za klasičnu pitu od pekana a za njega vam treba oko sat i pol te sljedeći sastojci:

1 nepečena kora za pitu, zamrznuta najmanje 30 minuta prije početka rada pite
210 g pekana, grubo nasjeckanih (sačuvajte nekoliko cijelih komada za ukrašavanje)
3 velika jaja, lagano istučena
1 šalica svijetlog kukuruznog sirupa
1/2 šalice smeđeg šećera
1 žlica melase
4 žlice neslanog maslaca, otopljenog
1/2 žličice soli
2 žličice ekstrakta vanilije

pecan-g40b43f4af_1920.jpg
Pixabay 

Priprema:

Prvo zagrijte pećnicu na 180°C. U međuvremenu u srednjoj zdjeli snažno pomiješajte jaja, smeđi šećer, kukuruzni sirup, melasu, otopljeni maslac, vaniliju i sol dok smjesa ne postane glatka. (Nije potreban mikser, možete ručno umutiti drvenom kuhačom.) Rasporedite nasjeckane pekane po dnu smrznute kore za pitu. Prelijte nadjev preko pekana - oni će brzo isplivati na površinu. Nekoliko pekana iskoristite za ukrašavanje te oblikujte neki uzorak po želji.
Sad stavite u pećnicu i pecite 30 minuta. Nakon 30 minuta lagano pokrijte pitu s aluminijskom folijom te pecite još 35 do 45 minuta dok se nadjev ne stegne. Kad je pita gotova, izvadite je iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi. Po želji je dodatno ukrasite i poslužite sa, primjerice, sladoledom.