MICHELIN, najznačajniji i najpoznatiji globalni vodič za restorane i Hrvatska turistička zajednica, u Gostilni Mahorčič u mjestu Rodik u Sloveniji priredili su zajednički ekskluzivni gastronomski događaj „Four Hands Dinner“ u sklopu kojeg se posebno ističe značaj održivosti u gastronomiji, kao i zelenih zvjezdica MICHELINA koje simboliziraju autohtonost, ekološku osviještenost i održiv razvoj. Glavne zvijezde ove ekskluzivne večere su hrvatska chefica Ana Grgić Tomić iz zagrebačkog restorana Zinfandel te slovenska chefica Ksenija Krajšek Mahorčić iz kultnog restorana Mahorčič. Riječ je o restoranima nositeljima prestižne MICHELIN Green Star oznake pa brojni uzvanici večeras imaju priliku kušati vrhunski spravljen meni i jedinstvene gastronomske delicije pripremljene po načelima održivosti.

Mshorcic_Stanicic HTZ_Grgic Tomic.jpg
HTZ Chefice Mahoričić i Grgić Tomić u društvu Kristjana Staničića, direktora HTZa

„MICHELIN je jedan od naših najvažnijih partnera u promociji i pozicioniranju Hrvatske kao izvrsne gastronomske destinacije. Danas je naša zemlja sve prepoznatljivija po ovom segmentu ponude, koji je izuzetno bogat i raznolik pa tako svaka hrvatska regija ima svoje vrijedne eno-gastronomske posebnosti. Veliku nam čast predstavlja i činjenica što je večerašnje događanje prvo takve vrste obzirom da je ovo premijerna Four Hands večera u sklopu koje se ističu održivost u gastronomiji i prestižne MICHELINOVE zelene zvjezdice. Osim uživanja u bogatstvu okusa i kvalitetnim jelima, sigurni smo i u odlične promotivne efekte ove večere koja će dodatno učvrstiti poziciju Hrvatske kao poželjne gastronomske destinacije“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, koji je prije same večere prigodno pozdravio sve uzvanike te pritom naglasio važnost suradnje s MICHELINOM, ali i Slovenije kao jednog od najvažnijih inozemnih tržišta za hrvatski turizam.

Uz uzvanike, među kojima su slovenski i hrvatski partneri te predstavnici medija, večeri prisustvuju i influenceri iz Slovenije i Italije čiji su profili na društvenim mrežama i online kanalima komunikacija usko specijalizirani za gastronomiju.

Ekskluzivna večera MICHELINA i HTZ u Sloveniji
HTZ Kristjan Staničić, direktor HTZa

Ekskluzivna večera MICHELINA i HTZ u Sloveniji
HTZ Chefice Ana Grgić Tomić i Ksenija Krajšek Mahoričič

„Slavljenje lokalne kulinarske scene i isticanje inspirativnih profesionalaca oduvijek je bilo u središtu misije MICHELIN-ovog vodiča. Večeras, organizacijom ovako ekskluzivnog događaja sa zadovoljstvom ističemo gastronomska čuda Hrvatske. Imati dva MICHELIN Green Star restorana koji zauzimaju središnju pozornicu također znači puno, to ilustrira sve veću predanost mnogih ugostitelja održivijem pristupu gastronomiji“, izvijestili su iz MICHELIN-ovog vodiča.

Ekskluzivna večera MICHELINA i HTZ u Sloveniji
HTZ 

Uzvanici su imali priliku uživati u slijedovima vrhunski pripremljenih jela, kao što su jadranske škampe marinirane u domaćem medu s pečenom kremom od cvjetače, gnude s vrganjima i kremom od tartufa, tripice od bakalara na kremastom umaku od rajčice i čilija te s pjenom od slanutka koje je pripremila hrvatska chefica Ana Grgić Tomić.

„Raduje me da sa svojim timom chefova iz hotela Esplanade uz podršku HTZ-a i MICHELINA aktivno sudjelujem u međunarodnoj promociji Hrvatske gastronomske scene. Ova gala večera i gurmanska priča sa slovenskom kolegicom cheficom, Ksenijom Krajšek Mahorčić stavlja poseban naglasak na održivost što smatram da je u današnje vrijeme iznimno važno i jedno od gorućih pitanja. Naime, osim pomnog odabira sezonskih namirnica, pažljivog planiranja jelovnika, važan je i način pripreme, ali i njihova maksimalna iskoristivost. Ovakvi događaji pridonose osviještenosti i smatram da svojim utjecajem možemo itekako doprinijeti smanjenju štetnog utjecaja na okoliš te pritom i dalje uživati u kvalitetnim i kreativno pripremljenim jelima“, izjavila je Ana Grgić Tomić.

Ekskluzivna večera MICHELINA i HTZ u Sloveniji
HTZ 

Na meniju su bila i jela slovenske chefice Ksenije Krajšek Mahorčić koja je pripremila jelena s pečenom ciklom i šljivama te lješnjacima, i desert od kestena s kraškim biljem i karamelom.

Za odabir i pripremu popratnih koktela zadužen je Master Kishoni Vjenceslav Madić, a svi su uzvanici tijekom okupljanja i dobrodošlice imali priliku kušati i tradicionalna hrvatska jela s modernim potpisom, kao što su hrskave pločice paškog sira s gelom od crvenog kupusa i začinskim biljem te košarice sa slanom pastrvom i ikrom u gelu od agruma.

Ekskluzivna večera MICHELINA i HTZ u Sloveniji
HTZ Vjenceslav Mandić

Podsjećamo kako na gastronomskoj mapi MICHELINA naša zemlja od ove godine broji ukupno 84 restorana koji nose neku od prestižnih oznaka, što je za šest restorana više nego prošle godine, a posebno valja istaknuti kako je restoran Zinfandel's prvi restoran u Hrvatskoj kojem je dodijeljena prestižna MICHELIN Green Star oznaka.