Ukoliko cijenite i pratite lik i djelo jednog od najslavnijih chefova današnjice, Renea Redzepija, zasigurno već u rukama držite najnoviju mega kuharicu Noma 2.0: Vegetable, Forest, Ocean, uživate u ideji da neko od 200 jela pripremite i u vlastitom domu. Zasigurno s uzbuđenjem pratite i sve novosti iz restorana Noma gdje se trenutno (i sve do 18. veljače 2023.) poslužuje “Game & Forest Season” jelovnik ali i traju pripreme za Noma pop-up u Japanu. Što nam sve Nomin tim priprema u mjesecima (te godini) pred nama tek je za otkriti a ono u čemu je ovaj tim stalan je i projekt Noma Projects. Već smo se susreli s proizvodima koji nastaju unutar ovog projekta a koje je moguće naručiti kako bi korištenjem garuma od gljiva, octa od divljih ruža ili nedavno predstavljenog proizvoda - Forager's Vinaigrette, približili okuse Nome i našoj svakodenvici.

A to možete učiniti tako da se okušate u pripremi nekog od recepata iza kojih stoji supruga slavnog chefa, Nadine Levy Redzepi. Naš su odabir lazanje, ali ne bilo kakve!
Naziv ovog recepta je: NO IT’S NOT JUST IN THE SAUCE, LASAGNA, i količine namirnica su dovoljne za pripremu obroka za šest osoba. Nadine ovaj recept ne započinje pripremom mesnog umaka za koji vjeruje da svatko od nas ima iskušani recept, već dijelom u kojem se pripremljeni umak susreće s garumom od gljiva a same lazanje se pripremaju ne s tjesteninom već kriškama celera. Ujedno ove lazanje ne trebaju bešamel umak već veće količine svježe naribanog parmezana. Za pripremu je potrebno 90 minuta, ali zapamtite kako je unaprijed potrebno pripremiti mesni umak.

Sastojci:

800 g mesnog umaka za lazanje
200 g kraljevskih bukovača
3 žlice garuma od gljiva (Smoked Mushroom Garum)
1 veći celer
250 g parmezana, svježe naribanog

Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Za to vrijeme narežite gljive po dužini na debljinu od 2 mm. Narezane gljive rasporedite po podlozi za pečenje obloženoj papirom za pećenje jer je važno dehidatirati ih. To ćete učiniti tako da ih držite u zagrijanoj pećnici 8 do 12 minuta. Tako dehidrirane gljive u manjoj posudi pomiješajte s garumom, pokrijte i odložite.
Zakuhajte lonac s vodom te na kratko blanširajte celer narezan na kriške. Celer je važno očistiti, oguliti te narezati na tanke kriške debljine 3 mm koristeći mandolinu ili oštar nož. Blanširanje neka traje 40 sekundi. Blanširane komade odložite na papirnate ručnike te ih dodatno posušite drugim ručnikom. Posudu s gljivama lagano prostresite.
Pripremite posudu za lazanje. Započnite sa slaganjem tako da na dno stavite toliko mesnog umaka da pokrijete dno. Potom dodajte sloj celera,potom bogati sloj umaka te gljiva s garumom. Pospite s parmezanom. Ponovite još dva puta. Važno je odvojiti dovoljno umaka za zadnji sloj koji obilato pospite svježe naribanim sirom. Pecite 50 do 60 minuta te pečeno ostavite da odstoji 60 do 90 minuta prije posluživanja. Poslužite s maslinovim uljem, svježe mljevenim paprom te malo chillija. Uz ove lazanje poslužite salatu po izboru.