Za razliku od većine braće i sestara u Velikoj Britaniji, djeca princa Williama i princa Harryja ne dijele isto prezime.

Naime, djeca Kate Middleton i princa Williama – princ George, osam, princeza Charlotte, sedam, i princ Louis, četiri – nose prezime Cambridge koje su dobili prema očevoj tituli, vojvoda od Cambridgea.

Princ William i Kate Middleton imaju troje djece
Profimedia 

Tako je princ George je u školu upisan kao George Cambridge, isto kao i sestra princeza Charlotte Cambridge, dok je princ Louis u vrtiću poznat kao Louis Cambridge.

S druge pak strane, kada se 2019. godine rodio Archie, sin Meghan Markle i prrinca Harryja, Buckinghamska palača objavila je da on ne nosi kraljevsku titulu i da će biti poznat kao Archie Harrison Mountbatten-Windsor, u čast njegovim pradjedovima i prabakama. Isto prezime nosi i njegova mlađa sestra Lilibet Diana. 

Meghan Markle i princ Harry nisu dio kraljevske obitelji
Profimedia 

Odgovor na pitanje odakle su dobili prezime Mountbatten-Windsor nalazi se u deklaraciji koju je u Tajnom vijeću Kraljica donijela još 1960. godine. Naime, tada je utvrdila da će potomci monarha po muškoj liniji koji nemaju kraljevske titule nositi ime Mountbatten-Windsor. S obzirom na to da je Harry odlaskom iz kraljevske obitelji ostao bez svih svojih titula, logično je da njegova djeca nose to prezime.

William i Harry odrasli su s prezimenom Wales, zato jer službena titula njihova oca Charlesa glasi princ od Walesa. To su prezime prinčevi koristili u školi, na sveučilištu i u vojsci u kojoj je William je bio poznat kao poručnik Wales, dok je Harry imao čin kapetana Walesa.

Po istom principu princeze Eugenie i Beatrice koriste prezime York, prema svom princu Andrewu, vojvodi od Yorka.

Više fotografija kraljevske obitelji pogledajte u galeriji.

Profimedia Kraljevska obitelj prepuna je skandala