Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

Recept za bajkovite božićne kolačiće iz Buckinghamske palače

Autor A.S.
Autor A.S.

Uživajte u kraljičinom omiljenom božićnom desertu

Slastičar kraljevske obitelji svakodnevno spravlja brojne slastice u kojima uživaju članovi britanskog dvora, a kada na red dođe blagdanska groznica, među svim receptima jedan ima posebnu važnost. Riječ je o kolačićima s đumbirom, klasičnoj božićnoj poslastici, a slastičar iz Buckinhamske palače ima recept i trikove pomoću kojih izgledaju poput onih iz animiranih božićnih filmova.

Izvor: Profimedia

'Uvijek je najbolje da ostavite tijesto da 'odmori', stoga bi bilo najbolje da ga pripremite večer prije', kaže za Royal UK glavni slastičar s britanskog dvora.

Namirnice potrebne za izradu 10 kolačića:

  • 200 grama brašna koje se samo diže
  • 1 čajna žličica mljevenog đumbira
  • 1 čajna žličica mješavine začina po želji (cimet, muskatni oraščić…)
  • 100 grama neslanog maslaca
  • 75 grama smeđeg šećera
  • 25 grama šećera u prahu za posipanje
  • 45 grama mlijeka
  • 'snijeg' od bjelanjaka i šećera za dekoraciju

Pomješajte u brašno i začine, dodajte maslac koji ste prethodno ostavili da omekša pa sve sjedinite prstima. Dodajte mlijeko i nastavite mijesiti tijesto dok ne dobijete glatku pastu. Tijesto oblikujte u kuglu i ostavite da odmori najmanje dva sata. 'Također možete razviti tijesto i izrezati oblike koje želite, a zatim ih tako ostaviti u hladnjaku otprilike sat vremena. To će osigurati da kolačići zadrže oblik i da se ne raspadaju. Na svakom biskvitu probušite rupicu jer će vam kasnije zatrebati', nastavlja slastičar.

Izvor: Profimedia

Zagrijte pećnicu na 180°C. Kolačiće pospite s malo šećera u prahu pa ih stavite u pećnicu. Pecite ih pažljivo dok ne porumene, pazeći da vam ne zagore jer su tanki. 'Kada biskvite izrežete u željene oblike i ispečete ih, možete ih dekorirati 'snijegom' od bjelanjaka i šećera u prahu. Da kolačići budu zaista posebni, možete na njima ispisati imena, tako da svako ima svoj slatki keks. Kada se dekoracija potpuno osuši, provucite ukrasne trake kroz rupice na njima i okačite ih na jelku kao ukrase', objašnjava kraljičin slastičar.

Tagovi

Najčitanije

Najnovije

loader