Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle
25.04.2019. / 08:35 09:44

Remi: Nema šanse da propustim izaći na europske izbore

25.04.2019. / 08:35 09:44
25.04.2019. / 08:35 09:44

Europski izbori održat će se 26. svibnja, a galeriji poznatih osoba koje podupiru kampanju Ovaj put glasam Europskog parlamenta, pridružila se nedavno i Mirela Priselac Remi, pjevačica i autorica glazbe i tekstova Elementala

Remi je poznata kao društveno angažirana osoba, koja se ne libi iskazati svoje stavove niti reagirati na društvenu nepravdu. Zašto smatraš da je važno izaći na izbore?

Remi: Smatram kako su izbori jedan od rijetkih trenutaka i demokratskih alata putem kojih građani na izravan način mogu utjecati na političku situaciju u svom gradu, državi, pa čak i šire uzmemo li europske izbore kao primjer. Zbog toga su izbori naš dan, nešto što bismo mi kao građani apsolutno trebali slaviti i koristiti, s obzirom na to da imamo pravo izaći i reći kako mislimo o kome i zašto, odnosno izravno utječemo na našu sadašnjost i budućnost. Nažalost imam osjećaj kako velik broj građana svoje pravo glasa uzima zdravo za gotovo i ignorira izbore, pri čemu sami sebi radimo najveću štetu, jer na taj način mali broj građana bira smjer razvoja naše zajednice, države ili Europske unije, a samim time i naših života umjesto svih ostalih građana.

Izvor: Story

Izlazak na izbore jedan je od brojnih načina kako utjecati na okolinu i procese oko sebe - koji je tvoj motiv za uključivanje u kampanju "Ovaj put glasam", zbog čega ćeš ti i ovaj puta glasati?

Remi: Od kada sam napunila 18 godina i stekla svoje biračko pravo nisam propustila niti jedne izbore - zaista vjerujem u njihovu važnost, kao i u važnost glasa svake građanke i građanina pojedinačno. Trudim se biti što je više moguće društveno angažirana i upućena u političku situaciju, pa tako aktivno sudjelujem i u nekim drugim oblicima sudjelovanja u demokratskim procesima . izlazim na referendume, sudjelujem u prosvjedima i sl. Ono što posebno želim naglasiti i poručiti prije svega čitateljicama jest važnost izlaska na izbore upravo za nas žene - to je pravo koje nismo ostvarile toliko davno i velike su se borbe vodile da ga ostvarimo, stoga ga baš zbog toga ne bismo smjele shvaćati olako niti drugima dozvoljavati da biraju umjesto nas. Kako do sada nisam propustila ni jedne izbore, tako neću propustiti ni izbore za Europski parlament, jer stalo mi je do toga da i moje vrijednosti i stavovi budu zastupljeni na toj razini.

Izvor: Story

Vikendima si često na koncertima i turnejama te si vrlo zauzeta, no ipak ćeš naći vremena za izlazak na izbore 26. svibnja - kako ćeš provesti svoj izborni dan?

Remi: Izaći na biralište i zaokružiti svoje favorite zaista je nešto što ne oduzima previše vremena i što se obavi u svega nekoliko minuta - toliko vremena svi možemo izdvojiti, jer radi se o doslovno minutama. Riječ je o vrlo jednostavnom procesu koji ne bismo trebali izbjegavati. Svjedočimo i situacijama u kojima se građani ne odazivaju i na druge oblike građanske participacije, primjerice prosvjede, pa ponekad ispada da se ne odazivaju jer "imaju pametnijeg posla", odnosno smatraju da ih se te stvari izravno ne tiču. Izbori nas se ipak svih tiču i europski izbori imat će izravan utjecaj na živote građanki i građana diljem EU-a, stoga vas ovim putem sve pozivam da izdvojite 10 minuta te da 26. svibnja nakon nedjeljne kavice i prije ručka izađete na europske izbore!

NAJČITANIJE

NAJNOVIJE

loader