Iako ga trenutačno more financijski problemi, jer je propao njegov lanac restorana, slavni chef Jamie Oliver trudi se misliti i na lijepe stvari. Tako je osmislio novu slasticu koju je posvetio nedavno rođenom princu Archieju, sinčiću vojvotkinje Meghan i princa Harryja. “Ovo je bezvremenski klasik - jagode, biskvit, šlag, vanilija. Sjajno ide uz poslijepodnevni čaj”, poručio je Jamie Oliver.
Archiejeva kraljevska rolada
400 g jagoda
6 velikih jaja iz slobodnog uzgoja
200 g sitno mljevenog smeđeg šećera, plus dodatno 1 žlica
1 žličica ekstrakta vanilije
1 limun
150 g oštrog brašna
150 g kvalitetnog džema od jagode
3 žlice sirupa od bazge
1 štapić vanilije
600 ml slatkog vrhnja
šećer u prahu
7 g liofiliziranih jagoda
3 svežnja svježe mente
Priprema
Šest jagoda narežite na tanke kriške. Lim dimenzija 35 x 40 cm prekrijte papirom za pečenje te po njemu poslažite tanke kriške jagoda. Stavite lim u hladnu pećnicu i pustite da se u njoj ugrije na 180 stupnjeva. Kad pećnica postigne željenu temperaturu, izvadite lim s jagodama. Cijela jaja miksajte sa šećerom i ekstraktom vanilije najmanje pet minuta, dok se smjesa ne utrostruči i postane blijeda. U smjesu naribajte koricu limuna, a potom oprezno umiješajte brašno. Smjesu prelijte preko jagoda. Pecite 15-ak minuta, odnosno dok ne dobije zlatno-žutu boju. Drugi papir za pečenje pospite žlicom šećera pa pečeni biskvit premjestite na taj papir tako da su jagode prema dolje (odnosno prema van) i zarolajte ga. Sitno narežite preostale jagode, stavite ih u zdjelu s džemom i sirupom od bazge. Sve dobro izmiješajte i pustite da macerira. Slatko vrhnje istucite u šlag sa sjemenkama vanilije i žlicom šećera u prahu. Liofilizirane (freeze-dried) jagode u blenderu usitnite u fini prah. Odrolajte biskvit te na njega namažite mješavinu maceriranih jagoda i većinu šlaga. Zarolajte biskvit pa roladu ukrasite ostatkom šlaga i jagoda, listićima mente i pospite prahom od jagoda.