Holivudska zvijezda Danny DeVito talijanskog je podrijetla, njegovi su roditelji iz pokrajine Basilicate. A upravo ovo jednostavno jelo - tjestenina s rajčicom, spravljeno na ovaj način jedan je od zaštitnih znakova ove regije koja se nalazi na jugu Italije. Glumac je jelo skuhao u emisiji Jamieja Olivera, a inače se rado hvali da je pravi stručnjak i za popularni talijanski liker od limuna, limoncello, pa se na internetu može pogledati i video u kojem on otkriva recept.
Tjestenina s rajčicom
400 g brašna od durum pšenice
200 ml vode
1 kg rajčica
6 češnjeva češnjaka
ekstra djevičansko maslinovo ulje
2 ljute papričice
100 g krušnih mrvica
sol, papar
Priprema
Umijesite tjesteninu od brašna i vode, pustite da odstoji pokriveno oko 30 minuta. Tijesto razdijelite u četiri dijela, od svakog izvaljajte ‘zmiju’ koje ćete rezati na manje komade, dužine oko 2,5 cm. Svaki dio razvaljajte na tanju ‘zmijicu’ i prstima dodatno oblikujte. Rajčice blanširajte, ogulite im kožu i grubo narežite. Nasjeckajte četiri češnja češnjaka i kratko ih popržite na tri žlice maslinova ulja. Dodajte sjeckanu rajčicu i kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta. Popaprite i posolite prema ukusu. Za pangrattato popržite nasjeckane čili papričice na maslinovu ulju, dodajte dva češnja nasjeckanog češnjaka i pržite minutu, dvije. Dodajte krušne mrvice i pržite još minutu, dvije, odnosno dok mrvice ne poprime zlatnu boju. Tjesteninu kuhajte otprilike tri minute, odnosno dok ne bude al dente. Pastu dodajte u umak s malo vode u kojoj se kuhala. Poslužite i pospite krušnim mrvicama.