Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

VINTAGE KUHINJE Toplina je u detaljima

Autor Irena Zrinski
Autor Irena Zrinski

Sitnice čine stil

Izvor: Shutterstock

Mali budžet, nasljedstvo, ekološka osviještenost ili jednostavno ljubav prema starim stvarima, neki su od razloga zašto se okrećemo opremanju kuhinje u nostalgičnom, vintage stilu. Takve kuhinje postaju mjesta prepuna topline i jedinstvenog šarma. Svaki takav stari i obnovljeni predmet zrači karakterom, priča svoju priču, isprepliće se s drugim unikatima, sitnicama i detaljima. Osim svoje utilitarističke funkcije, kuhinje dobivaju i funkciju okupljanja, druženja te zajednički provedenog vremena u pripremi i konzumiranju hrane.

A tema za priču uvijek ima - dovoljno je pogledati oko sebe i primijetiti iskrzanu površinu kuhinjske daske, prisjetiti se bake koja je na njoj sjeckala povrće ili mijesila tijesto za domaći kruh, limenog lončića koji ponosno nosi tragove vremena, seta utega za kuhinjsku vagu koji su izmjerili tko zna koliko brašna, šećera i oraha, s divljenjem izbrojiti godine kuhinjskog elementa davno izrađenog od punog drva, opustiti se u udobnom, klasičnom kuhinjskom stolcu... Ako ste u ovome opisu pronašli inspiraciju za uređenje vlastite kuhinje, a niste je dobili u nasljedstvo nego ste prisiljeni nešto nalik tome potražiti u katalogu velikih trgovačkih centara, evo nekoliko konkretnih prijedloga koji vam mogu poslužiti da i sami stvorite toplo i ugodno mjesto za kuhanje i druženje uz hranu.

Izvor: DanKuchen

Vintage se može odnositi na sve što je iz prošlog stoljeća, sav raspon stilova koji su se izmjenjivali tijekom desetljeća. Zanimljivo je poigrati se elementima iz tih stilova te stvoriti svoju priču. Podovi koji će pristajati u vintage stil izrađeni su od prirodnih materijala: može biti riječ o crno-bijelim keramičkim pločicama, podu od terakote ili brodskome podu. Nabavite li kameni sudoper, ostvarit ćete autentičnost i originalnost stila. Danas je relativno lako nabaviti moderne električne uređaje koji izgledom podsjećaju na davne godine.

Izvor: Shutterstock

Primjerice, osobito su popularni hladnjaci Smeg koji se, iako dizajnirani po uzoru na ‘50-e godine prošlog stoljeća, uklapaju u gotovo svaki vintage stil, kao i mali kućanski uređaji s potpisom Smega, Ariete Vintage ili KitchenAid. Zidne pločice mogu biti rustikalnog izgleda, neravne površine i možda s pokojim cvjetnim detaljem za stil koji naginje countryju, dok za moderniju atmosferu možete izabrati, primjerice, proslavljene bijele keramičke ili zelene staklene jednostavne vodoravno položene uske pločice.

Izvor: Shutterstock

Dio kuhinjskog zida možete razigrati retro tapetom koja će privući pozornost uzorkom ili bojama. U namještaju boja drva, bijela i osobito pastelne odlično funkcioniraju i daju osnovu ostalim vintage detaljima. Imate li prostora, primjerice iznad kuhinjskog otoka ili nekog od elemenata, na strop pričvrstite metalni nosač za lonce i cjedila, što će biti zgodan i vrlo praktičan detalj. Razmislite i o kutiji za kruh kakve su nekada bile obavezne u svakoj kuhinji. Naravno, kuhinjske elemente napunite finim starim posuđem, kuhinjskim tekstilima i priborom (ostavite i nekoliko polica otkrivenih) kako bi priča bila zaokružena.

Najčitanije

Najnovije

loader