Blogerica Petra Nižetić Mastelić, koja već nekoliko godina sa suprugom Franom Mastelićem i njihovim uskoro jednogodišnjim sinom Jozom živi u dalekoj Americi, izolaciju je odlučila iskoristiti za neke nove recepte. S obzirom na cijelu situaciju oko pandemije koronavirusa, i njezina malena obitelj je na oprezu zbog čega u nabavku namirnica ide samo kada je to potrebno. Upravo zato, kako je naglasila na svom Instagramu, ponekad treba improvizirati. Na taj je način nastao i njezin kruh od bademovog brašna - klasičan, ali jako fin.
'Nisam gluten free/keto/paleo freak, nego sam u nedostatku običnog brašna krenula improvizirati što mogu napraviti s onim što imam doma. Ne treba mijesiti, nema kvasca i gotov je za 45 minuta. Da se razumijemo, nije klasičan kruh, ali je toliko fin uz namaze ujutro i varivo da je nama nestao za tri dana i tako već treći put', napisala je Petra i s pratiteljima podijelila recept.
SASTOJCI
300 g bademovog brašna
100 g Tapikoa brašna (kokosovo, integralno ili brašno po želji)
prašak za pecivo
Psyllium ili dva jaja
prstohvat soli
1/2 dcl maslinovog ulja
lanene i sezamove sjemenke
grubo usitnjeni orasi ili masline
mlaka voda
POSTUPAK
Upalite pećnicu da se zagrije na 200 stupnjeva. Sve sastojke umijesite rukom u velikoj posudi uz lagano dodavanje mlake vode, dok ne vidite da se sve fino sjedinilo (ni previše rijetko, ni pretvrdo). Smjesu ubacite u manji kalup (koji ste prethodno namastili) i stavite peći na 30-40 minuta. Probajte čačkalicom je li gotov. Kruh zamotan u krpi može trajati i do sedam dana, a može se i zamrznuti. Nama ne traje nikad više od dva dana. Genijalno ide uz sve vrste namaza ili uz varivo. U slast!