Da je sezona jagoda u pravom jeku, dokazuju brojne fotografije istih koje se posljednjih tjedana mogu vidjeti na društvenim mrežama u raznim oblicima. Bilo da je riječ o svježim jagodama, onim sa šlagom i čokoladom ili pak u nekom slasnom desertu, nema sumnje da je ovo voće trenutno jedno od najpoželjnijih. Ljubiteljica jagoda je i domaća glumica Mirna Medaković Stepinac koja ih je odlučila pripremiti u ukusnoj torti, a s pratiteljima na Instagramu podijelila je recept koji je oduševio ne samo nju već i goste koje je imala na ručku.


Sastojci

Biskvit
1/2 čaše mljevenih pistacija
1 i 1/4 čaše glatkog brašna
1 šalica šećera
1 i pol žličica praška za pecivo
1/2 žličice soli
1/2 čaše ulja
1/4 čaše vode
3 žumanjka
5 bjelanjaka
2 i pol žličice vanilije

* čaša je 2,5 dl

Krema
250 g krem sira po želji
100 g jogurta
70 g šećera
1 vrećica želatine u prahu
300 g jagoda (svježih ili smrznutih)
300 g vrhnja za šlag (nezaslađenog)
1/2 kg svježih, očišćenih jagoda

Torta od jagoda po receptu Mirne Medaković Stepinac
Instagram (Screenshot) 


Priprema

Biskvit: Pomiješati brašno, šećer, prašak za pecivo, sol i pistaciju. U drugoj zdjeli istući bjelanjke u čvrsti snijeg, a u trećoj lagano umutiti ulje, vodu, žumanjke i vaniliju. Spojiti sve tri smjese i peći pola sata na 175 stupnjeva u kalupu promjera 26 cm koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.

Krema: Želatinu namočiti prema uputama na vrećici. Sir, šećer i jogurt lagano umiksati. 300 g jagoda lagano izblendati štapnim mikserom i zagrijati na laganoj vatri. U tome rastopiti želatinu pa dodati u smjesu od sira, jogurta i šećera. Staviti sa strane da se ohladi, a u međuvremenu istući vrhnje u šlag. Špatulom ga lagano umiješati u smjesu od jagoda.

Biskvit prepoloviti, jednu polovicu staviti u kalup za tortu, poslagati po njemu sve očišćene i nasjeckane jagode, preliti polovicom kreme, poklopiti drugim dijelom biskvita i preliti ostatkom kreme. Ostaviti preko noći ili barem šest sati u hladnjaku. Kad se krema stisne, odvojite tortu od kalupa i ukrasite po želji.