Naša poznata, i na društvenim mrežama zbog dobrih recepata rado 'praćena', bivša manekenka i autorica najprodavanije kuharice u regiji 'Mama zna', Suzy Josipović Redžepagić, 'obogatila' nas je za još jedan jednostavan i preukusan recept.
Kako je nedavno otišla na ljetovanje u Primošten, stil kuhanja pretvorila je u pravu 'spizu' i prilagodila morskim plodovima. Razmišljala je i o činjenici da možda ne raspolažemo širokim spektrom posuđa za biranje, tako da će vam za ovo jelo biti potreban svega jedan lonac. Za brzo i fino jelo poznate kuharice morat ćete izdvojiti možda 30-ak minuta, a porcije su za četiri do pet osoba.
Od sastojaka trebat će vam:
- 50 dkg riže
- ½ kg kozica - neočičćene
- 1 dl bijelog suhog vina
- Oko 1 l – 1,5 l jušnog – temeljca (ribljeg ili povrtnog ili samo voda + kocka)
- Mediteranske trave
- ružmarin (grančica)
- peršin (sitno nasjeckan)
- 1 mala glavica luka
- 3-4 češnja češnjaka (protisnuta ili sitno nasjeckana)
- 4-5 žlica passate (pasiranog paradajza)
- 1 – 2 žlice naribanog grana padana ili parmezana
- korica 1 nešpricanog limuna - prema želji
- maslinovo ulje
Za početak, napravite i zagrijte jušni temeljac. Na maslinovom ulju prodinstajte nasjeckani luk, dodajte češnjak, te zatim repove kozica, kratko promiješajte (20-30 sekundi) pa ih stavite uz rub, na jedan dio tave koji malo odmaknite od vatre.
Na drugi dio tave dodajte rižu da zastakli minutu, dvije pa sve promiješajte i zalijte vinom. Kad vino ishlapi dodajte decilitar vrućeg jušnog temeljca, a onda postupno zalijevajte istim cijelo vrijeme miješajući rižoto.
Posolite, popaprite i dodajte mediteranske začine: bosiljak, ružmarin, nasitno nasjeckan peršin. Nakon toga dodajte Passatu, naribanu koricu limuna i dalje zalijevajte jušnim temeljcem.
Pred sam kraj da bi rižoto bio kremast i još ukusniji umiješajte kockicu putra i naribani sir. Još vrući rižoto servirajte na tanjur i prema želji pospite naribanom koricom limuna te ukrasite bosiljkom ili ružmarinom. Prema želji dodatno servirajte i sir grana padano.
Ako niste dovoljno spretni, radije upotrijebite dvije tavice, napomenula je, tako što ćete na jednoj prodinstati luk i češnjak pa dodati repove kozica, a na drugoj zastaklite rižu pa pomiješajte rižu s kozicama i dalje pripremajte prema receptu. 'Osobno uvijek koristim jednu veliku tavu na kojoj sve pripremam kako i stoji u receptu. Jednostavnije i brže', napisala je na Instagramu.
Naša poznata i na društvenim mrežama rado 'praćena' bivša mankenka i autorica najprodavanije kuharice u regiji 'Mama zna', Suzy Josipović Redžepagić, obogatila nas je za još jedan jednostavan, a preukusan recept.