Ovo je moja varijanta poznatog indijskog jela koje se zove shahi paneer, odnosno, bijeli sir paneer u začinjenom kremastom umaku od indijskih oraščića i rajčice. To je 'kraljevsko' jelo sa sjevera Indije. Paneer je vrsta kravljeg sira koji ima neutralan okus i nije slan. Po teksturi, najsličniji mu je sir od soje - tofu, što je još bolja opcija jer onda odgovara i veganima, piše Katja Jakovljeva za sensa.hr.

U pripremi ovakvih indijskih jela najvažnije je napraviti dobar umak i naći kombinaciju začina koja će vam odgovarati. Ako ne možete pronaći mješavinu začina garam masala, možete je napraviti sami.

Sastojci:

• 400 g neutralnog tofua

• 200 g neutralnog vrhnja za kuhanje (za vegansku verziju od biljnog mlijeka)

• 2 rajčice

• 1 glavica crvenoga luka

• 1 žlica naribanog đumbira

• 50 - 100 g indijskih oraščića

• 2 - 3 češnja češnjaka

• 1 žličica mješavine začina garam masala

• ½ žličice čili paprike u prahu (ako želite ljuto)

• 4 kardamoma (prema vašem odabiru)

• ½ žličice kumina u prahu

• 1 ½ žličica korijandra u prahu

• sol i papar, prema vašem ukusu

Priprema:

Namačite indijske oraščiće najmanje 15 minuta.

Nasjeckajte luk i dinstajte ga u dubokoj tavi dok ne postane proziran. Dodajte naribani đumbir i usitnjeni češnjak. Miješajte nekoliko minuta.

Izmiksajte rajčicu štapnim mikserom ili u blenderu. Dodajte crveni luk iz tave pa sve zajedno još jednom izmiksajte. Vratite smjesu natrag u tavu i dinstajte još 5 minuta.

Dodajte sve začine (sjemenke kardamoma prethodno usitnite).

Za to vrijeme zasebno sameljite indijske orahe s malo vode i dodajte u tavu. Dobro izmiješajte i dinstajte još nekoliko minuta. Dodajte vrhnje i dinstajte još 5 minuta.

Tofu narežite na kocke i dodajte u umak. Promiješajte i ostavite još nekoliko minuta kako bi sir upio sve arome.

Poslužite ovo jelo uz rižu ili lepinje.

Garam masala:

• 1 žličica kima

• ½ žličice sjemenki kardamoma

• 3 cm štapića cimeta

• 1 žličica sjemenki kumina

• 6 klinčića

• 12 zrna crnoga papra

• ½ žličice naribanog muškatnog oraščića

Kratko propržite sve začine, stalno miješajući, pa ih sameljite u mužaru ili mlincu za kavu i - garam masala je gotova! Na hindi jeziku riječ garam znači: vruće, a masala znači: mješavina. Vruće se u ovom slučaju odnosi na intenzitet arome ovog začina, a ne njegovu ljutinu.