Jamie Oliver, jedan od najpoznatijih svjetskih chefova na svom je Instagramu otkrio jednostavan način kako napraviti ukusne palačinke i krekere u svega nekoliko minuta. -Puno vas dragih ljudi me pitalo da objavim još neke recepte s kiselim tijestom i evo mojih palačinki i krekere. Radim ih od ostataka startera za kiselo tijesto koji bi inače završio u otpadu– napisao je Jamie koji je postupak izrade pokazao u videu.
Palačinke
Sastojci:
200 g startera za kiselo tijesto
2 velika jaja
100 ml mlijeka
100 g integralnog pšeničnog brašna
morska sol
Postupak:
U posudu stavite starter za kiselo tijesto, dodajte mu jaja i mlijeko, te sve dobro promiješajte s pjenjačom.
Dodajte brašno i sol te nastavite miješati. Kutljačom izlijte manju količinu smjese u zagrijanu tavu i palačinke pecite sa svake strane jednu do dvije minute. Palačinke prelijte s jogurtom i dodajte voće.
Krekeri
Sastojci:
75 g startera za kiselo tijesto
100 g integralnog pšeničnog brašna
1 žličica meda
vode po potrebi
sjemenke
Postupak:
U posudu dodajte starter za kiselo tijesto i pomiješajte ga s medom i brašnom. Ako je potrebno dodajte vode i zamijesite tijesto, te za dobivenu smjesu zamotajte u krpu i ostavite je 20 minuta. Tijesto prepolovite, svaku polovicu tanko razvaljajte i pomoću kalupa za rezanje napravite manje oblike. Dobivene oblike premažite vodom i pospite sjemenkama. Krekere pecite u pećnici koja je prethodno zagrijana na 200 stupnjeva Celzija. Nakon pet minuta okrenite ih i pecite dodatnih osam do deset minuta. Nakon što su gotovi poslužite ih uz sir i grožđe.