Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

Jeste li znali ovo o kestenima?

Autor Snježana Krčmar
Autor Snježana Krčmar

Od povijesti pa do njihovih svojstava, kesteni - omiljena jesenska poslastica mnogih - imaju vam ponešto reći o sebi, što možda niste znali...

Izvor: Profimedia

Europski kesten

Latinski naziv mu je Castanea sativa, a riječ „sativa” znači „uzgojen od čovjeka”, piše Sensa.hr. Stablo je uzgajano za jestive plodove još od drevnih vremena širom Europe, od Velike Britanije do Grčke. Neke sorte (Marron de Lyon, Paragon i neki hibridi) imaju samo jedan veliki kesten u košuljici, umjesto uobičajena dva do četiri manja ploda.

Pivo

Kesteni sadrže dosta škroba, pa se mogu koristiti za izradu piva. Iznenađujuće je sličan sladnom ječmu. Pivo od kestena proizvodi se u Francuskoj, središnjoj Europi i u Brazilu, a u zadnje vrijeme i neke američke pivovare počele su proizvoditi pivo od kestena.

Kolač

Kesteni se koriste za izradu peciva i kolača. Dva najpoznatija su Castagnaccio i Mont Blanc. Castagnaccio je običan kolač od kestenova brašna, tipičan za talijansku Toskanu, Liguriju, Pijemont i Emilia-Romagnu. Radi se od kestenova tijesta, vode, maslinovog ulja, pinjola i grožđica te peče u pećnici. Poslužuju se s ricottom, medom od kestena ili slatkim vinima kao što je vin santo. Mont Blanc je desert od zaslađenog kesten pirea s tučenim vrhnjem. Ime je dobio po snijegom prekrivenoj planini. Popularan je u Francuskoj, Italiji, Kini, Japanu, Mađarskoj i Rumunjskoj, a volimo ga i u Hrvatskoj premda ne pod tim imenom. Ovaj desert opisan je u talijanskoj kuharici iz 1475. godine i često se posluživao u domu Cezara i Lukrecije Borgije.

Sušeni

Kada se osuše, kesteni gube većinu vode i njihova kalorična vrijednost se povećava. 100 grama svježih kestena sadrži 199 kalorija, a osušeni sadrže gotovo dvostruku količinu, 371 kaloriju.

Brašno

Kada se kesteni osuše, mogu se mljeti u brašno. Kestenovo brašno i proizvodi od njega, od kruha do piva, ne sadrže gluten.

Minerali

Kesteni su bogati mineralima, sadrže kalij, željezo, magnezij, natrij, fosfor, cink i kalcij.

Stotinu konja

Najveće i najstarije poznato stablo kestena na svijetu zove se Stotinu konja i nalazi se u Sant'Alfiu, na istočnoj strani planine Etna na Siciliji. Imalo je obujam od 57.9 metara kada je mjereno 1780. godine. Iznad zemlje razdvojilo se u više debla, no ispod zemlje sva debla imaju isti korijen. Vjeruje se da je staro između 2000 i 4000 godina. Ime mu potječe iz legende o kraljici Aragona i njenih stotinu vitezova koje je zatekla žestoka oluja tijekom putovanja na planinu Etna. Svi su našli zaklon pod stablom kestena.

Japanski kesten

Kesten, na japanskom Kuri, najstarije je japansko voće. Kuri se uzgajao još prije nego što se počela uzgajati riža. Od njega se rade japanska jela: kurigohan (kuhana riža s kestenima), kurimanju (ravioli s kestenima) te se koristi za kuhanje slatkiša i kompota.

Orwell

U knjizi Georgea Orwella 1984., u pjesmi koja se recitira spominje se kestenovo stablo. A tu je i bar u koji lik Winston Smith zalazi, pod nazivom Chestnut Tree Café (Kafe kestenovog stabla).

Izvor: www.finedininglovers.com

Tagovi

Najčitanije

Najnovije

loader