Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

Ona je autorica Smirilice, melodije koja nas umiruje nakon potresa!

Koje ju dvije stvari najbolje opisuju, kako nastaje osebujna glazba koju stvara i zašto je pravi ambasador Hrvatske u svijetu, otkriva 30-godišnja putujuća glazbenica Aklea Neon, koja je - u sklopu hvalevrijedne akcije obnove srednje škole u Petrinji - seizmološki zapis potresa 6,4 Richtera pretvrila u melodiju inspiriranu prirodom

Izvor: Instagram

Hrvatska opet ima priliku pokazati veliko srce! Naime, humanitarnom fundraising akcijom, koju je pokrenula A1 Hrvatska za Zakladu SOLIDARNA, cilj je prikupiti 250 tisuća kuna za izgradnju nove Srednje škole Petrinja, stradale u potresu 29. prosinca. Svi koji uplate donaciju, u znak zahvalnosti dobit će ringtone Smirilicu, umirujuću melodiju zvona, nastalu pretvaranjem originalnog seizmološkog zapisa potresa 6,4 Richtera u melodiju inspiriranu prirodom. Autorica Smirilice je 30-godišnja putujuća glazbenica iz Osijeka Aklea Neon, koja je iz zapisa seizmologa i petrinjskog tla – baš kako i priliči njezinom osebujnom stilu! - stvorila jedinstveni spoj znanosti, tehnologije i umjetnosti.

Izvor: Instagram

 'Znali su da radim specifično i da volim te organske zvukove ukomponirati u svoju glazbu. U svojim pjesmama često koristim glazbu biljaka te uz pomoć instrumenta imena babu 'prevodim' zvukove biljaka. Priroda nam pomaže na različite načine, no ljudi to – nažalost – ne znaju iskoristiti', kaže ova umjetnica, pravog imena Dorotea Zovko. Lijepo je, kaže, zadržati zrnce magije oko sebe, pa ne želi otkriti kako je došla do umjetničkog imena Aklea neon. Kaže tek da joj je to ime poklonio netko jako drag.
‘Komunikacija s prirodom često se preslikava u moju glazbu. Nakon što sam pročitala da bi se gradnjom domova uz borovu šumu mogao ublažiti utjecaj valova potresa, iskoristila sam snagu glazbe i vještinu tehnologije da bih umirila vibracije iz seizmološkog zapisa. Kombinirala sam najmirnije i najdublje vibracije potresa nadodajući im opuštajuće glazbene signale biljaka. U snazi prirode pronašla sam ljepotu i pretočila je u zvuk. Dobiti osjećaj zipke umjesto stresa od potresa bio mi je cilj. I ne trzati se kada nam zazvoni mobitel’, kaže Aklea Neon o nastanku Smirilice.

Aklea Neon, glazbenica i autorica Smirilice
Izvor: YouTube

Šira javnost Akleu je upoznala na prošlogodišnjem nastupu na Dori, gdje je u društvu vokalnog ansambla Brevis, nastupila s pjesmom 'Zovi ju mama'. Nakon Dore svi su pričali o glazbenici, koja je na pozornicu donijela kelj i borove. Kao djevojčica Aklea je pjevala u dječjem zboru Osječki zumbići, a s ansamblom Brevis kasnije je proputovala cijeli svijet, između ostalog i nastupala u Carnegie Hallu. Danas pak putuje svijetom kao one-woman-bend.

Izvor: Instagram

'Kad vide curu s toliko opreme, svi se oduševe. Ja sam cura koja zna spojiti kablove i koja zna gdje su problemi na mikseti, a tu je snaga emancipacije', kaže Aklea i potvrđuje kako su putovanja i glazba dvije stvari koje ju najbolje opisuju, tako da većina njezinih pjesama i nastaje na putovanjima.
'Svaku kulturu najosobnije upoznaš kad čuješ njihovu glazbu. Inspiraciju najviše pronalazim kad se izdvojim iz svijeta kojemu pripadam, kada izađem iz zone u kojoj mi je ugodno i izazovem se – tada mi se srce najviše otvori i uši najjasnije čuju ono ključno što želim pretočiti u pjesmu. Tako ću i svoj prvi album, koji planiram izdati za dva mjeseca, završiti na Tenerifima. Važno mi je biti negdje drugdje, čuti taj svijet i prirodu. Na Tenerifima ću biti smještena u jednoj kući na plaži, s pogledom na ocean, i tamo će mi biti puno lakše raditi nego iz svoje zagrebačke garsonijere', kaže Aklea.
Iako joj je pandemija poprilično usporila ritam, pa već šest mjeseci nije nigdje otputovala, uvijek nađe način kako se otisnuti u 'bijeli svijet'. Daleka putovanja njezina su 'žila kucavica', pa je tako putovala i stvarala glazbu u Indiji, Brazilu, Peruu, Boliviji, New Yorku, po čitavoj Europi..., a nakon što završi album na Tenerifima, iduća destinacija bit će Egipat, koji ju 'jako zove da mu se vrati'.

Izvor: Instagram

'Nisam ni znala koliko mi nedostaje ta razmjena energije s publikom, dok pandemija nije zaustavila nastupe. Iako se u protekloj godini radilo znatno manje, zadovoljna sam; u vremenu interneta jednostavno je dovesti glazbu do svakog uha. Osim toga, ljudima je najbitniji zvuk i nije važno odakle on dolazi. Ipak, osim neo soula, afričkih ritmova i sl., jako volim i naš etno zvuk; volim hrvatskom jeziku davati širu publiku', kaže Aklea koja će priliku za to, ako epidemiološka situacija dopusti, imati na ljeto, kad planira organizirati europsku turneju. Na pitanje može li se od glazbe živjeti u Hrvatskoj, posebice one eklektične po svojem izričaju, spremno kaže:
'Svi su mi govorili da se od glazbe ne može živjeti, ali ja sam odlučila da može. To je stvar osobne odluke', kaže glazbenica i autorica Smirilice
Građani, koji se žele uključiti u akciju mogu to učiniti uplatom donacije u proizvoljnom iznosu na fundraising platformi Čini pravu stvar Smirilica za Zakladu SOLIDARNA koja će sav prikupljeni iznos donirati Srednjoj školi Petrinji. Sa svojom je 160-godišnjom tradicijom srednja škola u Petrinji jedna od najstarijih obrazovnih ustanova u Sisačko-moslavačkoj županiji. Škola je preživjela dva svjetska i Domovinski rat, no nažalost pokleknula je pred razornom snagom petrinjskog potresa krajem prosinca prošle godine. U mjesecima u kojima nam nelagodu stvara i najmanja vibracija te ‘trzamo’ čak i na vibru mobitela, cilj je pomoći građanima da se opuste i otklone negativne misli, a da pritom učine nešto dobro za područja pogođena potresom.

*Sadržaj nastao u suradnji s A1 Hrvatska.

Najčitanije

Najnovije