Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

Ovih 6 stvari htjeli smo baciti, a onda su im ovi kreativci udahnuli dušu

Zahvaljujući JYSK DIY zero waste radionicama, nekad stari i zaboravljeni predmeti - umjesto da postanu otpad - dobili su novu namjenu. Evo što smo sve radili...

Izvor: Instagram

Kako ponovno iskoristiti posudice potrošenih svijeća; rasparene tanjuriće i zdjelicu pretvoriti u slatki cake stand; personalizirati stari jastuk ili od starog okvira izraditi memorijsku ploču za poruke, važne obavijesti ili 'to do' listu, samo su dio predivnih proizvoda kojima su kreativci u sklopu JYSK DIY zero waste radionica nanovo udahnuli dušu. Umjesto da postanu otpad, nekad stari i zaboravljeni predmeti dobili su novu namjenu, ali - sudeći po reakcijama na društvenim mrežama i velikom interesu publike – i mnoge inspirirali da se i sami odvaže – biti kreativni. Blogeri Matea Halilović, Martina Palić, Patricija Baradić, Jana Koteska, Alja Nike Skrt..., koji su se uključili u ovaj JYSK-ov projekt, fokusirali su se na održivost i ponovno korištenje proizvoda, a svu njihovu kreativnost i maštovitost publika je pratila na njihovim društvenim mrežama, kao i na Instagramu Story.hr-a.

Kako od obične stare vaze napraviti ambijentalnu lampu, pokazala je slovenska dizajnerica interijera Jana Koteska.

Blogerica Matea Halilović za sebe kaže da stalno preuređuje svoj dom kako bi joj u njemu bilo što ugodnije, što vjerno pokazuje na svojem blogu Little things. Kad ode u trgovinu kupiti cipele, često se vrati bez njih, ali zato kući donese neki novi detalj ili komad namještaja za dom. U sklopu JYSK LIFE CLUB radionice pokazala nam je svoj #memoboard, točnije kako od starog okvira za slike izraditi memorijsku ploču za poruke i važne obavijesti.

Blogerice Patricija Baradić prvo je brzo i jednostavno personalizirala stari jastuk, jer kičanke su posljednjih godina pravi trend u uređenju prostora; a potom je i otkrila nove tehnike bojanja uz pomoć praška za pecivo.

 'Staro posuđe postaje novi cake stand. Zvuči skoro kao neka čarolija, zar ne? Zato su mi zero waste projekti najdraži - spašavaš dobre stvari iz smeća, spriječavaš nove kupnje, gomilanje i tako brineš o ovoj našoj lijepoj planeti', poručila je svojim pratiteljima Martina Palić, koja se krije iza IG profila Mako.Tamo dijeli savjete za uređenje doma, posebice kad je budžet ograničen.

Alja Nike Skrt, profesionalno se bavi biciklizmom, zaljubljenica je u planinarenje, kuhanje i uređenje interijera. Te svoje strasti dijeli na blogu Ljubeznice, a kad nije u prirodi, sakuplja lončanice, stare fotoaparate, premješta namještaj i ukrašava stan. Na JYSK DIY zero waste radionici običan komad tkanine pretvorila je u omot od pčelinjeg voska - idealno za zamatanje hrane, zbog čega više nećete imati potrebu za plastičnim vrećicama.

JYSK DIY zero waste radionice nastavljaju se i ovog vikenda.
Petak, 5. ožujka, 05.03.; Mateja Halilović – Kako od stare vaze do noćne lampe?

Subota, 6. ožujka; Mybosnian home – stari okvir za slike vlasnica ovog bloga Slađana Ikić pretvara u držač za ključeve i sve sitnice koje nam se redovito izgube. Ova Novosađanka preselila se u u Sarajevo zbog ljubavi, a uz majčinstvo i obiteljski život, odakle crpi inspiraciju za svoj Instagram profil, odnedavno je pokrenula i vlastiti mini projekt - najinstagramičnija mjesta u Sarajevu. Pokušat će, kaže, posjetiti najzanimljivije kafiće, restorane, mjesta s odličnom hranom, pogledom, kavom i kolačima, ali i neka kultna sarajevska mjesta koja svakako trebate vidjeti. Grafička dizajnerica Ivana Popović, koja se krije iza IG profila mali_iv pokazat će kako stare boce i vaze pretvoriti u must have lažnu keramiku, a s Janom Koteskom ovog vikenda ćemo saditi cvijeće u teglicama koje su dobile novi život.

Nedjelja, 7- ožujka; kod Mako.hr stari prljavi nadstolnjak umjesto u smeću završit će kao kreativna dekoracija na zidu, a Alja Nike Skrt pokazat će kako stare zavjese iskoristiti za zero waste torbe.

Povećanje kvalitete života, promoviranje danske kulture, uređenje interijera na autentičan, jedinstven i kreativan način, kao i poticanje pojedinaca na angažman kroz različite društveno odgovorne projekte, ciljevi su JYSK Life Cluba, jedinstvenog projekta kojim se želi potaknuti svakog od nas da vlastitim angažmanom učini ovu zemlju ljepšim mjestom za život – smanjujući vlastiti ugljični otisak. 

Na globalnoj razini JYSK je već poduzeo velike promjene u smislu smanjenja ugljičnog otiska. Što to konkretno znači? Primjerice, ako naručite proizvode iz JYSK-a putem web-shopa, dobit ćete kutiju prilagođenu veličini vaše narudžbe, što zapravo znači da viška otpada nema. To je omogućila posebna tehnologija Packsize. Osim toga, JYSK već dugi niz godina radi s najvjerodostojnijim svjetskim eko-oznakama kako bi osigurao da materijali od kojih su izrađeni proizvodi dolaze iz odgovornih izvora.

Također, tržištu su predstavili novu vrstu ambalaže na program posteljina i plahti. Radi se o prelasku iz plastičnih vrećica u papirnate trake s certifikatom FSCTM. Ovom odlukom, kao još jednom akcijom održivog razvoja, JYSK će ukloniti 27 milijuna plastičnih vrećica svake godine.

#JYSKLIFECLUB #JYSKHR #ZEROWASTE

*Sadržaj nastao u suradnji s JYSK-om.

Izbor Urednika

Royals