Međunarodni dan žena već više od 100 godina obilježava se diljem svijeta, a sve je počelo početkom 20. Stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je dovodila do sve češćih protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su demonstrirale 8. ožujka 1857. godine u New Yorku zbog niskih plaća i loših radnih uvjeta. Iako ih je policija rastjerala, protesti su se nastavili, a najpoznatiji je bio onaj 1908. godine kada je 15 tisuća žena marširalo New Yorkom tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

PET IDEJA Pokloni za Dan žena koji se ne mogu kupiti novcem
Profimedia 

Danas se Danom žena obilježavaju sva postignuća žena na ekonomskom, političkom i društvenom području, ali se nastoji i osvijestiti javnost o napretku koji su žene postigle na području neprekidne borbe za jednakošću spolova. Na Dan žena tradicionalno se pripadnicama nježnijeg spola poklanjaju crveni karanfili i ruže, ali zašto ove godine njihov dan ne biste učinili posebnijim nego inače i, umjesto poklona, uložili malo svog vremena i kreativnosti u zamjenu za osmijeh i radost vaše majke, bake, prijateljice, djevojke, partnerice ili neke druge vama drage ženske osobe?

PET IDEJA Pokloni za Dan žena koji se ne mogu kupiti novcem
Profimedia 

Dekica i sunce vrište – piknik!

Možda vam ne bi palo na pamet, ali zašto vama dragu žensku osobu ne biste razveselili nenadanim piknikom? Čak ne morate ni trošiti novac na hranu i piće, jednostavno ponesete od doma i razveselite je. Skuhajte kavu ili neki drugi njoj omiljeni napitak, spremite ga u dvije bočice i nazdravite na vaš dan! Složite sendviče, uzmite grickalice, njoj najdražu čokoladu ili drugu slasticu i – ne zaboravite ponijeti dekicu. Smjestite se negdje na sunce i uživajte u vremenu samo za vas dvoje.

PET IDEJA Pokloni za Dan žena koji se ne mogu kupiti novcem
Story 

I u gradu možete pobjeći

Bilo da živite u malom mjestu ili gradu, sigurni smo da znate neko preslatko mjesto na koje možete odvesti vašu dragu žensku osobu. Nemojte joj otkriti gdje je vodite, napomenite joj samo kakvu odjeću da odijene na sebe. Ako ste isplanirali šetnju šumom, posjet nekom muzeju ili kazalištu, dajte joj samo kratke upute, kako ne bi shvatila kakvo iznenađenje priređujete. Bitno je samo da to bude nešto u čemu će ona uživati i što će je zaista razveseliti.

PET IDEJA Pokloni za Dan žena koji se ne mogu kupiti novcem
Profimedia 

Personalizirani album

Prikupite sve vaše zajedničke fotografije, uzmite škare, ljepilo i papir i krenite u izradu originalnog, personaliziranog albuma. Pustite mašti na volju, napišite ispod slika nekakavu poruku, sjećanje koje vas veže uz trenutak kada je fotografija nastala. Zalijepite ih na obične ili šarene papire i evocirajte fotografijama vaše zajedničke uspomene. Kada ste gotovi, bužačem za papir napravite malene rupice i povežite mini album u jedinstvenu cjelinu. Teško će joj ijedan kupovni poklon biti draži od ovog...

Staklenka sreće

Zašto bi Dan žena slavili samo 8. ožujka? Zašto, primjerice, ne biste baš svaki dan u godini podsjećali vašu omiljenu žensku osobu zašto je ona posebna? Uzmite šarene papiriće, izrežite ih na 365 komadića i na svaki od njih napišite malenu poruku. Može to biti neka mudra izreka, podsjetnik na to zašto je ta osoba toliko posebna, ili možda sjećanje na neki komičan zajednički trenutak... Sve porukice spremite u staklenku i voila! Poklon je spreman.

PET IDEJA Pokloni za Dan žena koji se ne mogu kupiti novcem
Story 

Ljubav ide kroz želudac

Sigurni smo da znate koja je omiljena hrana vaše nježnije polovice, majke, bake, prijateljice... Zašto joj ne biste napravili njezino omiljeno jelo? Poznato je kako ljubav ide kroz želudac. Ponekad je potrebno toliko malo za napraviti tako puno, i upravo priprema takvog jela idealan je primjer za to. Upalite svijeće, pustite joj omiljenu glazbu i dajte joj do znanja zašto je ona za vas toliko posebna.