Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BORBA PROTIV PLASTIKE

Nemojte se oglušiti na zov prirode! Očuvajte pitku vodu i u svom okolišu

Čak 13 milijuna tona plastike godišnje završi u vodama! Svatko se od nas, baš kao što su nedavno učinili građani i članovi HGSS-a u Gornjem lugu, može boriti protiv tog ekocida

Izvor: Story

Prema podacima UN-a godišnje se proizvede pet milijardi plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu te milijuni tona plastičnih čepova, posuda za šampone i drugog plastičnog pribora..., dok se svake minute proda milijun plastičnih boca vode. Godišnje se tako proizvede ukupno 300 milijuna tona nerazgradivog plastičnog otpada, od čega samo u vodama završi čak 13 milijuna tona plastike. A plastika iz vode, dokazuju to brojna znanstvena istraživanja, zbog kemikalija, od kojih su mnoge toksične ili ometaju rad hormona, čine veliku štetu našem organizmu. No svatko od nas, baš kao što su to učinili brojni građani tijekom nedavne akcije čišćenja Špilje u Gornjem lugu u Ličko-senjskoj županiji, može učiniti puno kako bi se taj ekocid spriječio.

Izvor: Story

Po nemogućim uvjetima zavlače se u najdublje špilje i spašavaju avanturiste; jednom su putovali čak 300 kilometara kako bi spasili štence iz kanjona Cetine; kad 3-godišnjak odluta od kuće u trenu su spremni za potragu i, dakako - svjedočimo to svakog ljeta! - po planinskim stazama spašavaju one koji podcjenjuju planinu i koji se u natikačama penju po Biokovu, Velebitu, Dinari... Članovi Hrvatske gorske službe spašavanja u pravom su smislu riječi heroji, ljudi koji svojim angažmanom čine naš život sigurnijim. Ali i ljepšim mjestom za život. Naime, u suradnji s Lidlom Hrvatska i inicijativom Čisto podzemlje, sada već godinu dana čiste krško podzemlje, geološko blago koje čuva polovinu zaliha pitke vode u Hrvatskoj te u kojem obitava čak 70 % hrvatskih endemskih životinja. Špilja u Gornjem lugu u Ličko-senjskoj županiji bila je 11. lokacija u Lidlovom projektu očuvanja voda, a nakon što su prošli tjedan iz nje izvukli čak osam kubika otpada, Lidl je inicijativi Čisto podzemlje uručio ček na 200 tisuća kuna za nastavak akcije. Isto su učinili i lani u ožujku, kad je pokrenut ovaj projekt.

Izvor: Story

U proteklih 12 mjeseci, koliko traje Lidlov projekt očuvanja voda, iz jama i špilja diljem Hrvatske izvađeno je ukupno 70 kubika otpada, među kojima je i mnoštvo plastičnih boca, koje su jedan od najvećih zagađivača.

'Kada vidimo rezultate zajedničkog projekta s Lidlom Hrvatska, ispunjava nas ponos i nada da možemo učiniti još puno više. Nastavak Lidlove podrške omogućit će nam da očistimo brojne špilje i jame od opasnog otpada. Zaštita pitke vode u krškom podzemlju odličan je zalog za budućnost svih nas', rekao je Ruđer Novak iz Čistog podzemlja prilikom preuzimanja najnovije donacije. Prije čišćenja Špilje u Gornjem lugu, Ruđer je, kao član HGSS-a, održao i kratku obuku za sve sudionike.
Lidl Hrvatska, HGSS i inicijativa Čisto podzemlje pozivaju građane da svojom inicijativom daju doprinos očuvanju pitke vode te da na stranici inicijative Čisto podzemlje prijave onečišćene jame i špilje iz svog okruženja.

Izvor: Story

 *Sadržaj nastao u suradnji s Lidlom Hrvatska. 

Najčitanije

Najnovije