Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

Zašto se ne treba uspoređivati s drugima

Autor Lidia Černi
Autor Lidia Černi

Nova kolumna psihologinje Lidije Černi otkriva nam razliku između pravog i lažnog samopouzdanja i pomaže nam kako da uočimo i spoznamo prave vrijednosti u životu

Izvor: Shutterstock

Kako nas u posljednje vrijeme testiraju brojne zahtjevne i nepredvidive situacije i kako ne znamo što nas sve još čeka u životu dobro se upitati kako održati pozitivan stav, zdravu svijest i čist racio kako bismo mogli ostati na nogama kad sve ostale i naviknute potpore polako nestanu iz našeg života. A vidljivo je to već zadnjih godinu i pol dana. Sve više nas je mrzovoljnjih, ljutih, depresivnih, ustrašenih.... Što nam treba da bismo ostali na nogama u ovim turbulentnim vremenima pitala sam se kad sam krenula pisati ovaj tekst. Jedina stvar koja će nas uvijek održati u sedlu je naše pravo samopouzdanje, vjera u sebe i svoje potencijale koje imamo u sebi samo ne znamo za to, jer su potisnuti u nama. Idemo vidjeti kako te svoje potencijale uistinu osvijestiti.

Izvor: Shutterstock

Naspurot lažnom samopouzdanju koje je produkt kulture u kojoj živimo, postoji pravo, realno i autentično samopouzdanje koje se ne temelji na tome što misle drugi. I to nam je krucijalna spoznaja u svakom obliku odnosa. Za razliku od lažnog samopouzdanja koje se temelji na klišeu da kao osoba vrijedim onoliko koliko sam dobra, vrijedna, poželjna, uspješna, voljena, dopadljiva drugima, onima za koje mislim da su mi važni, vrijedni ili bolji od mene, pravo, autentično ili prirodno samopouzdanje je naš osoban stav, ne samo pozitivan osjećaj o sebi već pozitivan stav o sebi u svakom trenutku života.

Izvor: Shutterstock

Onako kako se odnosimo prema sebi tako ćemo se i osjećati. Svatko po prirodi ima ovo pravo samopouzdanje samo ono je kod većine nažalost blokirano, jer su usvojili onaj lažan, štetan koncept usporedbe s drugima. Naviknuto, lažno samopouzdanje koje krasi većinu ljudi blokira našu prirodnu svjesnost o pravom, realnom i trajnom samopouzdanju. Za razliku od lažnog samopouzdanja pravo nije varijabilno i ne ovisi o drugima, o okolonostima oko nas, ne bazira se na iluzijuma o vlastitoj inferiornosti ili superiornosti (baziranoj na egu) niti osjećajima poput euforije, srama ili straha. Pravo samopouzdanje, dakle, nije stvar naših osjećaja već stava prema sebi. Osoba koja ima pravo smopouzdanje se ne osjeća ni inferiorno ni superiorono, ni euforično ni depresivno, nema straha od javnog nastupa, mišljenja i kritike drugih, nema strah da će biti odbačena, ponižena, nedovoljno dobra, prihvaćena i slično. Onaj s pravim samopouzdanjem se osjeća spokojno i cjelovito i nije u konfliktu sa sobom niti želi ikoga impresionirati.

Izvor: Shutterstock

Što bismo trebali činiti za realno, pravo i tajno sampouzdanje? Trebamo nešto promjeniti, ali što? Trebamo se odreći nekih loših navika i zamjeniti ih onim korisnim. Prvo, trebamo odbaciti koncept vrednovanja sebe koji se temelji na usporedbi s drugima. Odustati od stalnog preispitivanja kakvi su drugi, a kakva sam ja; tko je sve bolji od mene i u čemu; od koga sam ja bolja? Ako se uspoređujemo s drugima u velikom smo problemu, jer će uvijek biti netko tko je bolji od nas u nečemu. Uvijek postoji netko tko bolje izgleda, neko tko ima više novca, talenta, inteligencije, tko je zdraviji, jači i slično. Ako se uspoređujemo s onima koji su u nečemu bolji od nas osjećat ćemo se inferiorno, manje vrijedno, nedovoljno dobro. Ako se uspoređujemo s onima za koje smatramo da su u nečemu lošiji od nas i tu smo u problemu, jer kada sretnemo one koji su bolji cijela naša krhka i umjetna superironost će se urušiti kao kula od karata. Zato odbacite svako uspoređivanje. Nemojmo to raditi!

Izvor: Shutterstock

Postoji li neki objektivni kriterij za to koliko vrijedimo? Naravno da ne, nismo roba pa da imamo cijenu. Vrijednosti su arbitrirane, ono što je za nekog vrijednost za nekog može biti bezvrijedno. Kakvi god da jesmo i kakve god kvalitete i mane da imamo možemo biti dopadljivi, dobri i vrijedni samo nekim ljudima, obično članovima svoje obitelji i onim ljudima kojima smo iz nekog njihovog razloga bitni, njima slični ili imamo s njima neke zajedničke interese. Nije realno očekivati da ćemo se dopasti svima i da ćemo svima biti podjendako dragi, vrijedni, atraktivni. To je nerealno, a i takav je život. I to je ok!

Izvor: Lidia Černi, Story press

Kolumnistica Lidia Černi međunarodno je certificirani NLP Life Coach, psihoterapeutkinja i hipnoterapeutkinja te direktorica Centra Pozitiva (Centra za pozitivne vrijednosti i osobnu izvrsnost) i od sada odgovara na vaša pitanja vezana za ljubav i odnose. Pitanja šaljite na email: [email protected]

Najčitanije

Najnovije