Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

Udruga P.I.N.K. life najavljuje obilježavanje Međunarodnog dana narcisa

Međunarodni Dan Narcisa posvećen je oboljelima od raka, a narcise simboliziraju proljeće i buđenje nove nade

Izvor: Press

U subotu, 27. ožujka 2021. u Zagrebu na Trgu Petra Preradovića poznatijeg kao Cvjetni trg, kod Oktogona, Udruga P.I.N.K. life obilježit će Međunarodni dan narcisa. Dijeljenje narcisa uz prikupljanje donacija građana održat će se 10 do 14 sati na Cvjetnom trgu a paralelno, aktivne su još dvije lokacije City Center one East i City Center one West od 9 do 21 sat, te na tržnicama po Gradu Zagrebu.

Ova akcija se održava s ciljem pružanja podrške oboljelima od raka te jačanja svijesti o važnosti prevencije raka, sva prikupljena sredstva idu za rad Udruge i sve aktivnosti koje Udruga provodi u opremanju onkoloških odjela te samom radu s oboljelima od raka. Oboljele članice i članovi Udruge P.I.N.K. life, brojni prijatelji, liječnici, medicinske sestre te osobe iz javnog i političkog života, dijelit će narcise uz prikupljanje donacija građana, te time sudjelovati u obilježavanju ovog važnog međunarodnog dana.

JESTE LI ZNALI?

Međunarodni Dan Narcisa – Daffodil day poseban je dan posvećen oboljelima od raka. Dan narcisa prvi je puta održan 1957. godine u Torontu u Kanadi u organizaciji kanadskog udruženja za borbu protiv raka (Canadian Cancer Society). Nakon toga se obilježavanje Dana narcisa proširilo na cijelu Kanadu te među drugim organizacijama za rak u cijelom svijetu, uključujući američko, irsko i australsko udruženje za borbu protiv raka. U Hrvatskoj je prvi puta održan 1997. godine u organizaciji studenata tadašnjeg Fakulteta za defektologiju.

Dan Narcisa predstavlja jedan od najvažnijih događaja u svijetu kad je u pitanje izražavanje podrške svim oboljelima od raka. Narcise su odabrane kao simbol proljeća i buđenja nove nade u ozdravljenje oboljelih od raka. Mnogostruki oblici narcisa, njih oko 10 000 sorti i gotovo toliko naziva cvjetova, mogu se poistovjetiti s isto toliko oblika nade oboljelih od raka. Narcis u konačnici predstavlja nadu za budućnost bez raka kao prvi i najotporniji proljetni cvijet.

Obilježavanjem ovog dana javnost se osvještava o raku, potiče se građane da daju svoju potporu u ustrajnom traženju bolje dijagnostike i liječenja raka, educira se građane o prevenciji raka, odgovarajućim pregledima u svrhu ranog otkrivanja te o najboljim oblicima dijagnostike i liječenja raka. Udruga P.I.N.K. Life pridružuje se ostalim zemljama u obilježavanju Daffodil day-a, akcijom na Cvjetnom trgu (kod Oktogona) i u zagrebačkim City Center one centrima, te štandovima po tržnicama Grada Zagreba. Donacije prikupljene u ovoj javno zdravstvenoj manifestaciji koristit će se za različite aktivnosti Udruge vezane uz jačanje svijesti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka te psihofizički oporavak oboljelih.

STATISTIKA ZADNJIH NEKOLIKO GODINA

U 2018. godini u Hrvatskoj je zabilježeno ukupno 25 623 novooboljelih od raka, (HZJZ, Registar za rak, RH. Incidencija raka u Hrvatskoj 2018., Bilten 43, Zagreb 2020). Na muškarce otpada 54%, a na žene 46% novooboljelih od raka. U 2019. godini u Hrvatskoj je umrlo 13 718 osoba od raka (HZJZ, Izvješće o umrlim osobama u Hrvatskoj u 2019. godini, Zagreb 2020). Zloćudne novotvorine (rak) s udjelom od 26,5 % predstavljaju drugi uzrok smrtnosti u RH.

U ženskoj populaciji najčešći su: rak dojke( 24%) - 2845, rak kolona, rektuma, rektosigma i anusa (13%) – 1508, rak maternice (9%) – 1064, rak traheja, bronh i pluća (9%) - 998,
leukemije i limfomi (8%) - 904, Izvor: (HZJZ, Registar za rak, RH. Incidencija raka u Hrvatskoj 2018., Bilten 43, Zagreb 2020)

U muškoj populaciji najčešći su: rak prostate (21%) - 2867, rak traheja, bronh i pluća (16%) - 2244, , rak kolona, rektuma, rektosigma i anusa (15%) - 2121, leukemije i limfomi (7%) - 1028, Izvor: (HZJZ, Registar za rak, RH. Incidencija raka u Hrvatskoj 2018., Bilten 43, Zagreb 2020)

Prema statističkim podacima iz 2017. godine standardizirana stopa smrtnosti od karcinoma za EU je bila 257,1 na 100 000 stanovnika, Izvor (Eurostat). Hrvatska od svih 27 članica EU drži drugo mjesto sa stopom smrtnosti u 2017. od 323,3 na 100 000 stanovnika. Prvo mjesto drži Mađarska sa stopom smrtnosti od 342,1 na 100 000 stanovnika, Izvor: (Eurostat).

AKCIJU PODRŽAVAJU

Obilježavanje Međunarodnog Dana Narcisa udruge P.I.N.K. life odvija se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva zdravstva, Gradske skupštine Grada Zagreba te gradonačelnika Grada Zagreba.

Najčitanije

Najnovije