Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

I vaš pas ima pravo na zdrav osmijeh. Posebno pazite na zubni kamenac!

Redovita njega, pregled zuba i pametne grickalice mogu spasiti stvar

Izvor: Shutterstock

Pogledajte

00:10
Pedigree DentaStix dentalna njega
Pedigree DentaStix dentalna njega
Izvor: Story
Izvor: Story

Baš kao i nama svima, zubni kamenac stvara velike probleme i našim ljubimcima. Zubni kamenac jedan je od najvećih neprijatelja zdravlja zubi pasa, i može ozbiljno ugroziti njegov svakodnevni život. Pojava zubnog kamenca, naime, uzrokuje brojne poteškoće kao što su oštećenje zubne cakline, stvaranje karijesa i propadanje zubi. Problem počinje stvaranjem plaka na koji se lijepi zubni kamenac. Stručnjaci kažu da plak nastaje jer psi najveći dio svog vremena provode u kući ili dvorištu i nemaju više pristup kostima u prehrani. Grickanjem kostiju, odnosno hrskavice pas struže po zubima i desnima što s jedne strane skida plak sa zuba i kamenac se nama za što uhvatiti, a s druge strane jača desni.

Vlasnici se često zbune pa ponude kost psu koji ima veliku količinu zubnog kamenca, no na njihovo iznenađenje pas uopće nije zainteresiran za kost. Zašto? Zamislite sebe sa ranama po desnima i gnojnom upalom desni. Biste li vi tada željeli jesti kuhani kukuruz u klipu ili neku drugu tvrdu hranu koju treba oglodati? Sigurno ne bi. Pa tako ni pas. Kada se pojavi zubni kamenac to postaje problem kojeg redovito može riješiti samo veterinar. Pas tada postaje nemoćan i ovisan o vlasniku hoće li zajedno posjetiti veterinara.

Kako izgleda zubni kamenac

Zubni kamenac u psa je žuto-smeđe do crne boje ovisno o vrsti i količini minerala od kojih je kamenac građen. Najčešće pogađa očnjake i sjekutiće, a potom kutnjake. Vlasnici često prvo zamjećuju loš zadah iz usta psa koji ukazuje da se već počela stvarati i upala koja nastaje zato što se zubni kamenac prvenstveno hvata na mjestu gdje počinju desni. Što se u kamenac taloži više minerala on postaje veći, a što je kamenac veći, veća je i površina za hvatanje novih većih količina minerala koji opet povećavaju površinu zubnog kamenca. Ovim mehanizmom zubni kamenac raste u dva smjera: prema desnima i prema vrhu zuba.
Zubni kamenac kao uzrok oboljenja ostalih unutarnjih organa
U početku upala se događa samo u usnoj šupljini no ubrzo mikroorganizmi prodiru u krv i upala postaje generalizirana. Ovisno o snazi imunološkog sustava i vrsti mikroorgaizma, organizam se još neko vrijeme brani i mikroorganizme drži pod kontrolom, međutim s vremenom i sve većim brojem i vrstom mikroorganizama imunološki sustav posustaje i javljaju se bolesti pojedinih unutarnjih organa: bubrezi, srce, jetra…

Kako spriječiti pojavu zubnog kamenca

Nužna je rutinska njega zuba vašeg psa, a idealno bi bilo započeti u najranijejoj dobi. Četkanje zuba je najučinkovitija metoda, ali možda ćete ipak željeti kombinirati nekoliko različitih metoda. Pedigree DentaStix za svakodnevnu upotrebu pomaže smanjiti nakupljanje kamenca do 80% i pogodan je za štenad.

Izvor: Shutterstock

Briga o usnoj šupljini

Ako je vaš pas već stariji, potrebno je malo više pažnje zdravlju zuba i kontrola stanja usne šupljine kako biste bili sigurni da je sve u redu. Kao dodatak njege o zdravlju zbua koristite Pedigree DentaStix proizvode koji su razvijeni sa znanstvenicima iz Waltham centra i dokazano su sigurni za redovitu higijenu oralne njege psa.

Jednom godišnje kontrolni pregled

Svakako pobrinite se da vaš pas najmanje jednom godišnje podvrgne oralnom zdravstvenom pregledu kod veterinarskog stručnjaka. A oralnu higijenu svog psa možete održavati između pregleda s proizvodima Pedigree DentaStix.

Pažljivo birajte igračke

Osigurajte žvakalice i igračke koje su sigurne za dob i veličinu vašeg psa. Nemojte dopustiti da vaš pas žvače tvrde ili abrazivne predmete (kao što su kosti, tvrde najlonske igračke za žvakanje ili teniske loptice) - oni često oštećuju zube i desni. Pedigree DentaStix asortiman ima širok izbor za sve proizvode za sve veličine pasa i prikladan je za sve živote i pasmine.

Izvor: Story

*Sadržaj donosimo u suradnji s Pedigree DentaStixom.

Najčitanije

Najnovije