Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TEMATSKI BROJ

Ne propustite svibanjski broj National Geographica Hrvatska o oceanima!

Tajne Kitova - Oni su zaigrani, društveni i radoznali – upravo poput nas! I krasno pjevaju!

Izvor: National Geographic Hrvatska

Uz detaljni prikaz društvenog života kitova, pogledajte grafički prikaz funkcioniranja oceana; čitajte o ogroženosti koralja diljem svjetskih oceana i spašavanju koraljnih grebena, o ronjenju dnom Mediterana i čudima života koja se tu nalaze, o ožiljcima krajobraza zbog rudarenja.

Potražite svoj primjerak omiljenog popularnoznanstvenog časopisa na svim kioscima od 10. svibnja i ne zaboravite svoje radove za rubriku "Vaša fotografija" slati na [email protected], a u nastavku donosimo završnik urednika Hrvoja Prćića.

Izvor: National Geographic Hrvatska

Naziv Jadransko more, svojevrstan simbol Hrvatske, zapravo je novijeg nastanka. Latinsko je ime bilo Mare Hadriaticum, zvali smo ga i Adrijansko more (vjerujem da svi znaju za Adrijanskoga mora sirenu Nikole Zrinskog) po etruščanskoj koloniji Adriji pokraj ušća rijeke Pad, a stari hrvatski naziv je Sinje more, nastao od još starijega staročakavskog Sinjemôri. Jadran je dio Sredozemnog mora, a šire i dio svih mora i oceana Zemlje. Mora i oceani su srce i duša planeta – u njima je nastao život, oni generiraju podneblje, upijaju stakleničke plinove, izvor su enormne bioraznolikosti, povezuju kopna, hranitelji su, sve što se događa s njima zrcali se na klimu i život ljudi, bez njih čistih i zdravih nema održive budućnosti! Zato i broj koji u tiskaru ulazi na Dan planeta Zemlje tematski posvećujemo oceanima, njihovu ustrojstvu i životu u njima. A kako se mi ljudi ponašamo prema oceanima, mi u Hrvatskoj prema Jadranu? Slabo je reći - maćehinski. Masovni turizam je ubojit zagađenjima koje donosi, kanalizacijski izljevi koji završavaju u moru ekstremno ugrožavaju bioraznolikost Jadrana, rušenje prirodnih obala i pretjerana gradnja su moderna urbana kuga, uništavanje livada posidonije smanjuje raznolikost staništa i brojnost vrsta, balastne vode iz brodova nemilice zagađuju, povlačne ribarske mreže ruju dno uništavajući živi svijet... Još se 2015. bilježi podatak da je u Jadranu prekomjerno izlovljeno čak 93 posto ribe, a u posljednjih pola stoljeća u Jadranskom moru nestalo je 34 posto riblje populacije i 41 posto sisavaca! Veliki broj naših popularnih pjesama posvećen je moru i ljubavi prema moru – možemo li opisani odnos nazvati ljubavlju i skrbi? Kome će se pjevati kad postane zagađena, beživotna mrtva bara? Kruzerima i LNG terminalima?

Izvor: National Geographic Hrvatska

Pretplatite se na National Geographic Hrvatska!

Pretplatite se na National Geographic Hrvatska i uz jedan broj gratis darovat ćemo vam izuzetnu knjigu velikog znanstvenika Stephena Hawkinga Kratki odgovori na velika pitanja u izdanju V.B.Z.-a.

CIJENA GODIŠNJE PRETPLATE IZNOSI 352 KUNE!

Izvor: National Geographic Hrvatska

Tijekom cijele svoje veličanstvene znanstvene karijere svjetski poznat britanski fizičar i kozmolog Stephen Hawking trudio se širiti naše razumijevanje svemira i razjasniti neke od njegovih najvećih misterija. Iako ga je znanstvenoistraživački rad o crnim rupama, imaginarnom vremenu i višestrukim povijestima vodio u najudaljenije dijelove svemira, Hawking je čvrsto vjerovao da znanost može i treba poslužiti za rješavanje problema na našem planetu. I upravo sada, kad se suočavamo s mogućim katastrofalnim promjenama na Zemlji – poput klimatskih promjena, sve oskudnijih prirodnih resursa pa do izazova, čak i prijetnji, koje nam donosi razvoj umjetne inteligencije – Stephen Hawking u svojoj posljednjoj knjizi svoju pozornost skreće upravo na najbitnija pitanja koja se tiču budućnosti ljudskoga roda!

Vrijednost dara je 139,00 kuna.

Za pretplatu nas nazovite na +385 63 00 817 ili kontaktirajte putem maila [email protected]
Za digitalno izdanje, pojedinačno ili u obliku pretplate, javite se pozivom na 01/4444 998 ili slanjem e-maila na [email protected]

Najčitanije

Najnovije