Kad u svibnju stignu prve domaće jagode, svi se raspametimo. Osim svježe, rado ih jedemo i u desertima kojima nitko ne može odoljeti. Kušajte i vi slasne recepte ponajboljih slastičara s ovim slatkim voćem.

Mini Pavlova

Recept by Tea Mamut

Vrijeme je za jagode: Tri deserta koja će vas raspametiti
Shutterstock; Profimedia; Josip Regović, Maksim Bašić, Dražen Kokorić/StoryGourmet 

za 6 osoba
• 4 bjelanjka
• 200 g šećera u prahu
• 1 žličica alkoholnog octa
• 1 žlica škroba

Za nadjev:
• 250 g očišćenih jagoda
• 25 g šećera u prahu
• 1 žlica limunova soka
• 250 g vrhnja za šlag
• svježi bosiljak

• Zagrijte pećnicu na 120 °C. Obložite lim papirom za pečenje. Miksajte bjelanjke dok ne počnu poprimati oblik pa postupno sipajte šećer dok ne potrošite sve. Dodajte ocat, kratko miksajte i na kraju uspite škrob. Izmiješajte špatulom. Oblikujte kao da pravite beze kore, samo neka budu puno više. Stavite u pećnicu te pecite 1 sat i 15 minuta. Otvorite pećnicu i ostavite kore u pećnici otvorenih vrata pola sata. Dok se hladi, pripremite nadjev. Istucite vrhnje za šlag, a jagode izrežite na četvrtine, pošećerite, prelijte sokom od limuna i izmiješajte. Ostavite da odstoje 15 minuta. Na ohlađenu koru rasporedite vrhnje i jagode, prelijte sokom od jagoda i završno ukrasite listićima bosiljka.

Charlotta s jagodama

Recept by Eric Lanlard

Vrijeme je za jagode: Tri deserta koja će vas raspametiti
Shutterstock; Profimedia; Josip Regović, Maksim Bašić, Dražen Kokorić/StoryGourmet 

za 8 osoba
Za sirup:
• 100 ml vode
• 100 g svijetlog smeđeg šećera
• 100 g jagoda
Za mousse:
• 300 g jagoda
• 100 g svijetlog smeđeg šećera
• 4 žumanjka
• 300 ml vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja
• 2 žličice paste od vanilije
• 5 listića želatine
• 20 kupovnih (ili domaćih) madeleine kolačića ili
30-ak piškota

• Za sirup u posudi izmiješajte vodu i šećer, pustite da zavrije i ključa dvije minute. Pustite da se ohladi. Operite 100 g jagoda, maknute peteljke i blendajte u blenderu tako da se dobije coulis. Coulis procijedite kroz fino sito. Kad se šećerni sirup ohladi, u njega umiješajte coulis. Za mousse operite 300 g jagoda i maknite peteljke. Zagrijte ih u maloj posudi sa 50 g šećera da dobijete pire. Listiće želatine namočite u hladnoj vodi. U drugoj zdjeli miksajte žumanjke s preostalih 50 g šećera. Vrući pire od jagoda ulijte u žumanjke uz neprestano miješanje. Tu mješavinu vratite u posudu na vatru uz neprestano miješanje sve dok se ne zgusne. Ocijedite želatinu i dodajte je u vreli pire od jagoda. Pustite da se ohladi. Napravite šlag i u njega dodajte pastu od vanilije. Kad se pire od jagoda ohladi, u njega umiješajte šlag u dva puta kako biste dobili kremasti mousse. Okrugli kalup promjera 22 cm obložite papirom za pečenje. Madeleine razrežite po dužini (ako koristite piškote, to ne morate raditi). Madeleine složite ukrug po kalupu te njima prekrijte cijelo dno. Slastičarskim kistom po madeleinama razmažite sirup, potom stavite sloj moussea. Ponovite slijed. Pazite da ostavite malo prostora između završnog sloja moussea i vrha madeleina koje stoje bočno. Tortu stavite hladiti najmanje tri sata. Ukrasite svježim jagodama, a možete i drugim šumskim voćem.

Brandy snaps, bijela čokolada i jagode

Recept by Petra Jelenić

Vrijeme je za jagode: Tri deserta koja će vas raspametiti
Shutterstock; Profimedia; Josip Regović, Maksim Bašić, Dražen Kokorić/StoryGourmet 

za 4 osobe
za brandy snaps:
• 110 g šećera
• 110 g maslaca
• 55 g meda
• 55 g glukoze ili zlatnog sirupa
• 100 g brašna
• ½ žličice đumbira u prahu
• ½ žličice limunova soka

za kremu od bijele čokolade:
• 100 g bijele čokolade
• 100 ml slatkog vrhnja
• fino ribana korica 1 naranče
• 4 l želatine
• 400 ml tučenog slatkog vrhnja 35% mm
• 300 g svježih očišćenih jagoda

• Na laganoj vatri otopite maslac, šećer, med i zlatni sirup. Kad se maslac otopi i sastojci povežu, maknute s vatre pa dodajte brašno, đumbir i limunov sok. Pustite da se smjesa malo ohladi, žličicom vadite smjesu i stavite na lim obložen papirom za pečenje. Pazite na razmak jer se smjesa razlije. Pecite na 180 °C 10-ak minuta. Pločice trebaju dobiti lijepu smeđu boju. Ohladite ih. Želatinu namočite u hladnu vodu.
• U 100 ml slatkog vrhnja dodajte koricu naranče pa zagrijavajte do vrenja. Maknite s vatre, dodajte ocijeđenu želatinu, pomiješajte da se želatina otopi pa prelijte preko čokolade. Miješajte da se otopi i ohladi. U mlako umiješate tučeno slatko vrhnje. Pustite da se krema stisne u hladnjaku. Spojite pločice brandy snapsa i ukrasite jagodama.