Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

Dijagnoza raka ogroman je šok. Ugledna psihologinja ima važne savjete

Doc.dr.sc. Lovorku Brajković kliničku psihologinju iz Centra Sirus pitali smo kako pomoći osobama koje se suoče s dijagnozom raka

Izvor: Press

Strah, krivnja, ljutnja, postiskivanje, usamljenost, tuga i depresija, gubitak kontrole snažne su i teške emocije koje pogađaju osobe kada saznaju da boluju od raka. Već i sama riječ karcinom izaziva niz negativnih emocija. Ako psihološki problemi ostanu neprepoznati, kvaliteta života bolesnika kao i članova obitelji značajno se smanjuje. Dijagnoza karcinoma je stresna za svaku osoba koja se suočava s njom, ali su emocionalni odgovori pojedinaca vrlo različiti. Ne postoje dvije iste osobe s karcinomom koje će potpuno jednako emocionalno reagirati na bolest i jednako se s njom suočavati. Psihoonkologinju doc.dr.sc. Lovorku Brajković, profesoricu, kliničku psihologinju iz Centra Sirus pitali smo kako pomoći osobama koje se suoče s dijagnozom raka.

Pogledajte

05:25
Psihologinja Lovorka Brajković o podrški oboljelima
Psihologinja Lovorka Brajković o podrški oboljelima
Izvor: story.hr
Izvor: story.hr


Rak vrata maternice u Hrvatskoj svaki dan se dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega umire jedna žena. Iako je kod žena u Hrvatskoj rak vrata maternice drugi najčešći uzrok smrti povezanih s rakom, samo trećina njih svake godina napravi kontrolu. Mnoge žene podcjenjuju važnost redovitih posjeta ginekologu, što bi bio najjednostavniji način da se ova bolest rano identificira i izbjegne njezin razvoj, što bi onda povećalo šanse za oporavak.
Život se u potpunosti može izmijeniti kada se rak vrata maternice dijagnosticira i započne liječenje. Vrlo često se u tim slučajevima razvija čitava lepeza najrazličitijih briga, razmišljanja i osjećaja. Neke žene kad dobiju takvu vijest osjećaju stid i sram, dok su druge u potpunosti ravnodušne, kao da se sve to događa nekom drugom.

Nakon uspjeha kampanje #pričeiznutra, Libresse kroz kampanju #PružiRuku želi razbiti tabue vezane uz rak vrata maternice, osvijestiti žene na važnost redovitog ginekološkog pregleda te učiniti konkretan pomak. Do 31. svibnja 2021., za svaki kupljeni proizvod, Libresse će donirati 0,3 kn Udruzi Zdravka, koja djeluje u sklopu Hrvatske lige protiv raka, u svrhu financiranja programa koji pomaže ženama koje pate od raka vrata maternice. Donacije Udruzi Zdravka bit će iskorištene za tjedne radionice koje će se protezati tijekom cijele godine te webinare i individualne konzultacije s vodećim stručnjacima iz područja psihologije, onkologije i ginekologije.

Sadržaj donosimo u suradnji s Libressom

Najčitanije

Najnovije