Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRIČA KOJA OSVAJA SRCA

Izazovna trudnoća postala divna priča: 'Mirno more ne čini dobrog mornara'

Autor Nika Romek
Autor Nika Romek

Nakon kiše izađe duga, ona najljepših boja - to su sada dokazale Marija Pajić i Anamarija Asanović

Izvor: Instagram / Story arhiva

Novinarka Marija Pajić i dizajnerica Anamarija Asanović, udružile snage i stvorile prekrasnu slikovnicu koju će zavoljeti svaki mališan, ali i roditelj. Čovjek nije svjestan svoje snage dok ne naiđe na strah i neizvjesnost, jer najčešće su teže životne situacije okidač koji kada sve ono loše prođe, iznjedri nešto čemu se nismo nadali. To je jako dobro na svojoj koži osjetila Marija Pajić, dugogodišnja televizijska novinarka i kolumnistica. Njezina trudnoća bila je pravi životni izazov. Sama u bolnici usred pandemije. Osjećaji koji tada prožimaju majku, nezamislivi su. Ali, nakon kiše izađe duga, ona najljepših boja. Upravo je maleni lav Ivo, najljepša duga koju su roditelji mogli zamisliti. Sretan i zdrav dječak koji svakodnevno unosi radost i čija su snaga i borbenost, ali kako Marija kaže i tvrdoglavost, učinili da nastane slikovnica 'Kapetan Ivo u lovu na dugu'. Razgovarali smo s ove dvije dame, koje su nam otkrile kako je nastala ova posebna priča. 

Marija Pajić je slikovnicu zamišljala dok je ležala u bolnici više od 100 dana čuvajući trudnoću, a rezultat je - prekrasan!

Priča oko slikovnice je uistinu emotivna. Kada se rodila ideja baš za kapetanom - i zašto kapetan?

Odavno sam spoznala da mirno more ne čini dobrog mornara, zato je valjda naš put do najljepše bebe bio teži. Treba biti zahvalan na svemu što imaš pa se time vodim i ja! Sretna sam što smo svi zdravi i to je prioritet! Dok sam ležala u bolnici više od 100 dana čuvajući trudnoću previše sam razmišljala, pa sam rekla samoj sebi da ću svom sinu pokloniti slikovnicu kao uspomenu na našu oluju koju smo prošli. Ona je također pisana u čast svim Palčićima koji su hrabriji od najhrabrijih ljudi koje ja znam, a bez lažne skromnosti, ja stvarno znam puno ljudi. Ivo je kapetan jer upravlja našim kormilom i prije nego se rodio. "Kud ono okom, mi tu skokom" kako se kaže, ima strašnu narav, sve želi sad i odmah. Nažalost, tu stranu je povukao od mene, pa se toplo nadam da će odrastajući prijeći u dalmatinski mood svog tate Antonija koji je puno smireniji i opušteniji.

Koja je glavna poruka slikovnice?

Tema slikovnice je prijateljstvo i zahvalnost, Ivin najbolji prijatelj u priči je galeb Roko a tako se inače zove i moj pas. Totalni nepotizam, znam. Dok kapetan Ivo traga za dugom, ne shvaćajući da je ona zapravo nedostižna, zaboravlja da je ono najvažnije što ima čitavo vrijeme ispred njega. Prve reakcije su odlične, slikovnica se sviđa i starima i mladima - i doista Anamarija i ja ne možemo biti sretnije i ponosnije. Mi nekako još uvijek ne vjerujemo da se ovo događa. Noću kad djeca zaspu šaljemo jedna drugoj poruke - Je li ovo stvarno? 

Dok sam ležala u bolnici više od 100 dana čuvajući trudnoću previše sam razmišljala, pa sam rekla samoj sebi da ću svom sinu pokloniti slikovnicu kao uspomenu na našu oluju koju smo prošli

Kako Ivo reagirao na čitanje slikovnice? Sviđa li mu se?

Ivo za razliku od Zorke nema pojma na kojem je planetu pa uglavnom želi pojesti ili bar polizati slikovnicu. Igra se s njom, nekoliko puta sam ju već pročitala i smijao se. Mislim da mu je zabavnije to što ja ispuštam različite zvukove dok glumim Roka, Zorku ili njega. Za razliku od njega, Anina Zorka je glavna frajerica u vrtiću i to mi je neizmjerno drago! Sad svi njezini prijatelji žele svoj lik u priči.

Stajete li na ovoj slikovnici ili imate već nove ideje?

Naravno da ne stajemo, gostujemo ovoga ljeta na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku, planiramo uskoro lansirati i predmete za svakodnevnu uporabu s likom Ive i Zorke, a između ostalog ja pišem drugi nastavak koji će - uvjerene smo i Ana i ja - biti i bolji. Između ostalog ne smijemo zaboraviti našu Sonju Dundić koja je na našem YouTube kanalu "Kapetan Ivo u lovu na dugu" napravila fenomenalne dječje pjesme koje prate priču. Baš smo ponosne na svaki segment priče!

Uz Mariju, posebnu ulogu u svemu je imala i Anamarija Asanović. 

Kako je došlo do suradnje?

Sve se desilo nekako slučajno ja i Marija se znamo već 15-ak godina. Marija je tražila ilustratora i pitala možda mogu li ja ilustrirati znajući da ilustriram modne crteže. Ja sam rekla da mogu probati jer da nikad nisam ilustrirala dječju priču međutim meni se jako svidjela pričica kapetana Ive i jednostavno je sve krenulo. Nacrtala sam prvi vizual i Mariji se jako svidio. Trebalo mi je ubiti najviše vremena za osmišljavanje likova, a nakon toga je bilo lakše. Trebalo mi je cca mjesec i pol.

Jako joj se sviđa i jako je ponosna što ima svoj lik u dječjoj pričici

Koliko je trajao proces rađenja ilustracija? Jeste li imali potpunu slobodu?

Marija mi je dala potpunu slobodu iako sam ja njoj voljela slati vizualne nakon što bi nacrtala stranicu pričice.

Zorka je inspirirala lik gusarice. Sviđa li joj se lik? Jeste li joj pročitali slikovnicu?

Naravno da je Zorka bila inspiracija za lik iz priče. Jako voli more i sve što je vezano uz njega. Jako joj se sviđa i jako je ponosna što ima svoj lik u dječjoj pričici. Priču već zna na pamet, a isto tako i pjesmice koje je Sonja Dundić napisala i otpjevala samo za pričicu Kapetan Ivo. 

Najčitanije

Najnovije