Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PUTOPISAC U DR KONGU

Kristijan Iličić: 'Prespavao sam na vulkanu nekoliko sati prije erupcije'

Autor Karmen Miletić
Autor Karmen Miletić

Nyiragongo u Demokratskoj Republici Kongo jedan je od najaktivnijih vulkana u svijetu

Izvor: Kristijan Iličić

Samo nekoliko sati prije erupcije vulkana Nyiragongo, poznati hrvatski putopisac Kristijan Iličić koji je do sad posjetio više od 100 zemalja svijeta, našao se na samom vrhu kratera. Zagrepčanin se probudio u drvenoj kućici, popio kavu gledajući užarenu lavu, a zatim se uputio na let u Republiku Kongo. Tlo je bilo mirno, i kako nam je sam Kristijan rekao, ništa nije upućivalo na skorašnju erupciju. Ubrzo su svijet obišle dramatične fotografije lave koja se slijevala niz planinu i zamalo ugrozila živote stanovnika obližnjeg grada Gome, nedaleko od granice s Ruandom. Posljednja erupcija ovog vulkana dogodila se 2002. i tada ubila 250 ljudi, a 120 tisuća ostavila bez domova.

Izvor: Kristijan Iličić

'Najveća opasnost ovoga puta bila je od slijevanja lave u jezero Kivu bogato plinom, što bi izazvalo golemu eksploziju i usmrtilo milijune. Na sreću, to se nije dogodilo', objasnio je Kristijan kojem su prijatelji rendžeri javili za opasnost, no on se srećom, već uputio na aerodrom. U suprotnom, ostao bi zarobljen u tom opasnom mjestu prepunom sukoba.

Izvor: Kristijan Iličić

Inače, u DR Kongo stigao je kako bi, osim vulkana, vidio i tamošnje planinske gorile u Nacionalnom parku Virunga. Zatim se pet sati penjao na vulkan (na 3500 metara nadmorske visine) kako bi prenoćio u drvenoj kućici i dronom snimio krater.

'Bilo je nas deset avanturista, a pratili su nas naoružani rendžeri jer je Demokratska Republika Kongo jedno od najopasnijih područja na svijetu. I sam vulkan Nyiragongo jedan je od najopasnijih, odnosno najaktivnijih, a ja sam uživao snimajući ga', otkriva Kristijan kojemu ovo nije prvi posjet opasnim vulkanima.

Jedan od najaktivnijih vulkana u svijetu Nyiragongo
Jedan od najaktivnijih vulkana u svijetu Nyiragongo
Izvor: Kristijan Iličić

 U veljači ove godine kada je sa zaručnicom Andreom posjetio Guatemalu, popeo se na ugasli vulkan Acatenango, s kojeg se pružao pogled na  erupciju vulkana Fuego. Trenutno se nalazi u Republici Kongo i nastavlja svoje putovanje Afrikom. 

Najčitanije

Najnovije