Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

SuzanaMojTrener: 'Kod mene su svi isti i godine su samo broj'

Autor Ana-Marija Crnica
Autor Ana-Marija Crnica

Trenerica kod koje mnoge žene doslovno uživaju u treninzima na vrhu zgrade, otkrila nam je sve o vježbanju u četrdesetima i pedesetima

Izvor: Domagoj Karačić

Redovita tjelovježba i uravnotežena prehrana ključ su zdravlja, ali i mladolikog izgleda. Mnoge poznate žene poput 41-godišnjeg supermodela Gisele Bündchen ili tek godinu dana mlađe Alessandre Ambrosio, svoju liniju i mladenački izgled duguju upravo tim dvjema stavkama uz povećani unos vode kroz dan. O tome koliko su Hrvatice aktivne u četrdesetima i pedesetima, koje vježbe bi trebale ubaciti u svoju rutinu i zbog čega su se pokazale često boljim vježbačicama nego mlađe osobe, razgovarali smo s poznatom trenericom Suzanom Štimac, na društvenim mrežama poznatom kao 'SuzanaMojTrener'.

Tijelo se starenjem, poznato je, mijenja. Na pitanje trebaju li žene u četrdesetima i pedesetima raditi nešto drugačije treninge u odnosu na one koje rade mlađe osobe, Štimac tvrdi kako prepreke zapravo postoje 'samo u našim glavama'. 'Ako smo 'te godine' dočekale u kakvoj takvoj formi nema razloga da se ograničavamo u bilo čemu. Žene koje redovno treniraju mogu vježbati jednakim intenzitetom kao i one od 16 godina. S druge strane imamo žene koje su krenule s treninzima tek kasnije i stigle one mlađe, ali im je bilo potrebno malo više vremena. Svakako bi preporučila neke statične vježbe, to jest treninge laganijeg intenziteta za žene koje do sada nisu trenirale', govori poznata trenerica.

suzana ličina SuzanaMojTrener Izvor: Domagoj Karačić

'Kod mene su svi isti i godine su samo broj. Ja volim reći da je sve u glavi, nemojte se ograničavati. Ako već moram nešto preporučiti, uvijek bih preporučila neke malo intenzivnije treninge. Tako će nam se pokrenuti kardiovaskularni i lokomotorni sustav. Također, preporučila bih i vježbe stabilizacije odnosno ravnoteže', preporuka je Suzane. Žene sa 50 mogu isto što i žene u dvadesetima, nastavlja. 'Možda će im trebati malo više vremena da dođu do željenog rezultata, ali ne trebaju se ustručavati doći do svog cilja, ne trebaju im godine biti uteg. Mislim da žene u pedesetima uživaju u svome tijelu više nego kada su imale 20 ili 30', dodaje Suzana, napominjući kako iz vlastitog iskustva gleda žene od 40 i 50 godina koje vježbaju jednako, ako ne i upornije od onih mlađe dobi.

Ipak, s godinama se tijelo mijenja, pa se tako i voda više zadržava u tijelu. 'Iz iskustva rada sa ženama rekla bih da trebaju izbjegavati namirnice koje povećavaju postotak vode u tijelu jer je često osjećaj napuhanosti i težine uzrokovan viškom vode', napominje Štimac koja tajnu rezultata i vlastitog zadovoljstva izgledom ipak vidi ponajviše u dosljednosti i upornosti. 'Ništa se ne događa preko noći. Moram priznati da imam sreću što sam okružena takvim lavicama koje ne znaju za riječ 'ne mogu'. Rekla bih da žene koje treniraju u četrdesetim i pedesetim godinama postanu ovisne o vježbanju i treningu i ne mogu zamisliti dan bez treninga. Vježbanje im dođe kao punjenje baterija, a s druge strane na taj način se rješavaju stresa', zaključuje Suzana Štimac.

Povezane vijesti

Najčitanije

Najnovije