Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OTIĐITE NA PREGLED NA VRIJEME

Je li korona ili nešto ozbiljnije? 'Crv sumnje' nas razdire, riješimo ga se

Iako će mnogi reći kako je danas vrlo teško bilo što planirati, neke stvari u životu ipak ne smijemo prepustiti slučaju. Spontanost je dobra vrlina kad treba iskoristiti dan i prepustiti se malim stvarima koje život znače, ali kako biste u tim 'aktivnostima' bili opušteni i bezbrižni, evo koje biste korake ipak trebali isplanirati

Izvor: Shutterstock

Je li pandemija 'pojela' besplatno zdravstvo, pitaju se mnogi, osobito posljednjih godinu dana, otkad je koronavirus u potpunosti promijenio način na koji živimo. Doći do liječnika i naručiti se na pretragu u bolnicu kompliciranije je nego ikad prije, jer u podlozi svih simptoma u pravilu je uvijek onaj 'crv sumnje' – je li korona? Kao da su sve druge bolesti nestale! U takvoj situaciji mnogi su se, puno češće nego što su to ranije činili, okrenuli privatnom zdravstvu i izdvajaju novac za preglede koje su u 'normalnim okolnostima' obavljali 'na uputnicu'. To ne čudi, jer vrijeme je dragocjeno, a i brz tempo života naviknuo nas je da većinu toga želimo obaviti što jednostavnije i po mogućnosti - odmah. Kako živjeti punim plućima, brinuti o sebi i svojim najmilijima, a pritom ne brinuti o tome da ćete upasti u financijske dubioze? Ključna riječ je – planiranje.

Izvor: Shutterstock

Ovo je 'must have' za svakog od nas

Podaci kažu kako se čak 80% bolesti može izliječiti ako se otkriju na vrijeme. Svrha preventivnih pregleda upravo je otkriti eventualne tegobe u najranijoj fazi, kada su mogućnosti izlječenja najveće. I ne, to nije traganje za bolešću, nego odgovorno ponašanje, koje treba prakticirati već od dječje dobi. Naravno, s godinama rizik raste, pa tako prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, preventivni pregled podrazumijeva jedan osnovni, laboratorijske pretrage krvi i urina, te nekoliko specijalističkih pregleda.

Krvna slika pokazat će razinu šećera i kolesterola u krvi te mogući rizik od anemije. Preporučuje se i izmjeriti C-reaktivni protein, jer se tako može potvrditi postojanje nekih upala i različitih kroničnih stanja, kao što su, primjerice, reumatske bolesti. Također, preporučuje se napraviti neurološki pregled, odnosno color doppler krvnih žila vrata i glave, kao i pregled očiju (pregled fundusa i mjerenje očnog tlaka). Sistematski pregled uključuje i posjet internističkoj ambulanti u kojoj se radi EKG; spirometriju kako bi se provjerila funkcija pluća; ultrazvuk abdomena, štitnjače i dojki te mjerenje krvnog tlaka uz pregled pluća i trbuha. Za žene iznad 50 godina, uz mamografiju, važno je jednom godišnje napraviti analizu stolice na okultno krvarenje. Muškarcima starijima od 50 godina svakako se preporučuje napraviti test na PSA koji se određuje iz krvi radi mogućega ranog otkrivanja raka prostate te, baš kao i u žena, analizu stolice na okultno krvarenje. Naime, krvarenje u stolici može upućivati na rak debelog crijeva i neke druge crijevne tegobe. Uz fit4life preventivne programe Merkur osiguranja podižete razinu zdravlja i brige za vaše tijelo i um.

Izvor: Shutterstock

Želite sve sad i odmah! Zašto ne?

Otići na pregled na vrijeme, spašava život, a još kad to možete obaviti bez čekanja, neprocjenjivo je iskustvo. Taj viši standard usluge osigurava nam dodatno zdravstveno osiguranje. Radi se o dobrovoljnom osiguranju koje će vam omogućiti da u renomiranim privatnim klinikama puno jeftinije, brže i jednostavnije obavite preglede, bilo da se radi o sistematskim (preventivnim) pregledima, specijalističkim pregledima, fizikalnoj terapiji ili čak manjim operacijskim zahvatima. Kad ugovorite dodatno osiguranje nećete ovisiti o listama čekanja kad vam bude potreban specijalistički pregled, moći ćete sami birati privatnu ustanovu i liječnika, a u paketu su najčešće i pogodnosti za ostale članove obitelji. Uz health4me Premium dodatno zdravstveno osiguranje iz Merkur osiguranja moguće je brzo i efikasno koristiti usluge njihovih ugovornih partnera u zemlji i inozemstvu, što će za vas besplatno organizirat MedEasy servis, a ako niste sigurni u dijagnozu, omogućit će vam i drugo liječničko mišljenje. Preglede i dijagnostiku te fizikalnu terapiju možete obaviti i u Merkurovoj poliklinici Wellife u Zagrebu.

*Sadržaj nastao u suradnji s Merkur osiguranjem.

Najčitanije

Najnovije