Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Prelazili smo Kupu na minus 20, a na plus 40 nosili periku i vunenu kapu'

Razgovarali smo s popularnim televizijskim voditeljem i glumcem i malo se vratili u prošlost, a otkrio nam je i tko mu je od glumačkih kolega ipak malo više prirastao k srcu

 Izvor: Story

Glumac i televizijski voditelj Tarik Filipović upravo je završio snimanje druge sezone serije “Nestali”, očekuje ga gostovanje u sjajnoj seriji “Besa“, a na jesen se nada i nastavku snimanja serije “Konak kod Hilmije”, iza koje stoji provjereni dvojac – redatelj Elmir Jukić i scenarist Feđa Isović – 'tate' legendarnog serijala 'Lud, zbunjen, normalan'. Iako je pandemija usporila aktivnosti na glumačkoj sceni, Tarik je sretan što je – i prije popuštanja mjera – počelo snimanje druge sezone 'Nestalih', ratne dramske serije, u kojoj glumi s Goranom i Bojanom Navojcem, Markom Cindrićem, Sandrom Lončarić... Kroz glumačku je karijeru, kaže nam Tarik, imao čast, sreću i veliko zadovoljstvo glumiti s velikanima poput Mustafe Nadarevića, Borisa Dvornika, Predraga Vušovića, Špire Guberine, Vere Zima..., a od sadašnjih kolega teško mu je izdvojiti samo nekoliko imena s kojima najradije glumi, jer ih ima puno, ali ipak Rene Bitorajac je – priznaje – ispred svih.

'Zašto? Sjajan je glumac i poznajemo se u dušu!', spremno odgovara Tarik. Sretan je što se zahvaljujući Klasik TV-u i legendarnim filmovima i serijama koje prikazuje može prisjetiti filmova svojeg djetinjstva, ali ne samo njih, već i nekih, uvjetno rečeno, 'novijih' naslova, nastalih nakon 90-ih. Produkcijski se pomiču granice i to ga, kaže nam, iznimno veseli.

'Posljednje što sam pogledao na Klasik TV-u je “Montevideo, vidimo se!”, sjajan primjer spomenutog pomicanja granica, s odličnim glumcima i vrhunskom produkcijom', kaže Tarik napominjući kako su za njega, ipak, regionalni klasici svih vremena “Prokleta avlija”, ”Maratonci trče počasni krug” i “Sjećaš li se Dolly Bell“, kultni filmovi koji su se urezali u trajno sjećanje brojnim generacijama i čiji se dijalozi citiraju 'jučer,danas i sutra'.

'Rijetke filmove mogu gledati dva puta, no ove sam gledao nebrojeno puta. Nije čudno da su prebačeni i na kazališne daske i to jako uspješno. Imao sam čast i zadovoljstvo igrati Đenku u Maratoncima', kaže Tarik.

tarik filipović Izvor: Iva Lulić, Story arhiva, privatni album

Od filmova u kojima je glumio u dosadašnjoj karijeri, Tarik izdvaja tri filma: ”Duga mračna noć”,”Go west” i “Dva igrača s klupe”, jer je najviše uživao radeći, ali i najviše glumački profitirao. A i publika najviše pamti Joku, Antišu, Milana...

'Pamtim i kaskaderske scene i one koje nisu samo glumačke, prelazak Kupe u čamcima na minus 20, snimanje “Go westa” na plus 40 s perikom i vunenom kapom...i nadrealnu scenu istospolnog vjenčanja u istom filmu', a na pitanje koji je hrvatski film po njegovom mišljenju zaslužio Oscara.

'Nenadmašan je "Tko pjeva zlo ne misli“. A Oscara će dobiti moj scenarij “Film za Oscara” koji je u scenarističkoj doradi. Snovi su tu da se ostvaruju, zar ne?', kaže Tarik i izdvaja tri svoja favorita koja će u idućim tjednima svakako pogledati na Klasik TV-u: Metastaze, Maratonci trče počasni krug i Bure baruta.

'Koliko godina treba proći da film postane klasik? Nekim filmovima treba vremena da ga filmoljupci smjeste među zvijezde i proglase “klasikom” a neki novijeg datuma svojom odmah vidljivom klasom u trenu zarade istu titulu... sve to, i više od toga na Klasik TV-u! Ovo su tri filma koja jako volim, a poklopilo se da smo sva tri naslova igrali u teatru:

METASTAZE
Sjajan film po još sjajnijem romanu...a tek predstava! Fenomenalni Rene Bitorajac kao Krpa...”Sava Krpa,Sava” jedan je od filmskih citata koji uđe u povijest...filmu nedostaje moj lik iz predstave,”Mrtvi”,jaka dramska karika romana i naše blistavosjajne predstave...
MARATONCI TRČE POČASNI KRUG
Treba li što reći što nije izrečeno o antologijskim Topalovićima? Ako niste gledali, ne propustite, nakon prvog gledat ćete ga još nebrojeno puta. Ima sam čast igrati Đenku nakon velikog Bore Todorovića. Kada sam mu na jednom druženju rekao da spremamo “Maratonce” i da igram njegovu nezaboravnu ulogu nasmiješio mi se i izustio “Eeee”... Obećao je doći, gledati me,podržati...otišao je tog ljeta prije naše prve probe... Nadam se da sam mu na nebu izmamio barem jedan osmijeh.
BURE BARUTA
Film koji me osvojio na prvu, ostao na srcu i u želucu... Sjajni Sergej Trifunović, scena u autobusu... Htio sam tu ulogu u predstavi, ali sam dobio drugu.


*Sadržaj nastao u suradnji s Klasik TV-om.

Magazin

Royals