Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

Nije sramota 'pospremiti nered u glavi', pogotovo ako to ne možemo sami

Autor Antonija Nazor
Autor Antonija Nazor

Jedan od mitova vezanih uz psihološku pomoć jest da je ona potrebna samo ljudima s težim poremećajima, no to se s vremenom promijenilo, a zbog epidemije čini se kako je takav oblik terapije traženiji nego ikad

Izvor: Profimedia

Deset godina nakon što je završila treća sezona serije ‘Na terapiji’, na HBO-u je potkraj svibnja došla i četvrta. Ovaj put u ulozi psihoterapeuta dr. Paula Westona više ne gledamo Gabriela Byrnea nego doktoricu Brooke Taylor koju tumači sjajna Uzo Aduba, a koju poznajemo iz serije ‘Narančasta je nova crna’. I u Hrvatskoj se 2013. prikazivala domaća verzija ‘Na terapiji’ pa se tada popularizirao pojam psihoterapije, odnosno sociološki kao da je postala prihvatljivija i manje stigmatizirana. Dakle, jedan od najvećih mitova vezanih uz psihoterapiju jest da je ona potrebna samo ljudima s teškim psihičkim poremećajima, što se, srećom, s vremenom mijenja. Iako je izvorno psihoterapija nastala kao skup metoda, procedura i tehnika kojima je cilj bio liječiti psihičke poremećaje psihološkim sredstvima, tj. razgovorom, umjesto lijekovima, poslije je utvrđeno da od psihoterapije podjednako imaju koristi i pojedinci koji ne boluju od psihičkog poremećaja, nego žele raditi na sebi, otkriti svoje potencijale, nove izvore motivacije, nove uvide o sebi i drugima.


Osim toga, neki psihoterapiju odaberu jer se dugo osjećaju depresivno, anksiozno, ljuto, neki pak jer traže pomoć zbog načina na koji neka kronična bolest utječe na njihovo emotivno i fizičko stanje. A kada potražiti pomoć psihoterapeuta? Kao razlozi najčešće se navode stalni osjećaji brige, zabrinutosti, općenito negativnih osjećaja, nedostatak optimizma, osjećaj besmisla, zamjeranja, loših i napetih odnosa, pada imuniteta... Općenito gledajući, sa stručnom osobom itekako možemo poboljšati kvalitetu života - od učenja kako zavoljeti sebe, poboljšati bračni život, biti dobar roditelj, ostvarivati ciljeve i ostati dosljedan do umijeća oprosta i otpuštanja bolnih iskustava. Jer fizičko zdravlje dolazi u kompletu sa psihičkim, stoga nije sramota ‘pospremiti nered u glavi’, a ako ne možemo sami, pomoći će nam upravo psihoterapija.

Tagovi

Izbor Urednika

Royals