Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'PRLJAVA VOJVOTKINJA' MUŽA JE PREVARILA S PREKO 88 MUŠKARACA: Uništila ju je čuvena fotografija ovog čovjeka

Autor Borna Linarić

Margaret Campbell dobila je nadimak 'prljava vojvotkinja' u jednoj od najeksponiranijih rastava prošlog stoljeća u kojoj je na sudu dokazano da je prevarila supruga Iana Campbella s više od 88 muškaraca.

 Claire Foy igra prljavu vojvotkinju Izvor: Profimedia

Nova BBC-eva serija 'A Very British Scandal' upoznaje nas sa životombritanske starleteprošlog stoljeća - Margaret Campbell, vojvotkinje od Argylla.Uloga Margaret pripala je britanskoj glumici Claire Foy, koja je u Netflixovoj seriji 'The Crown' utjelovila kraljicu Elizabetu II.

 Clare Foy tumači ulogu vojvotkinje Margaret Campbell u novoj BBC-evoj seriji 'A Very British Scandal'. Izvor: Instagram

Margaret je poznata kao najskandaloznija vojvotkinja koja je svojim ljubavnim aferama punila naslovnice tabloida šezdesetih godina. Njezin bivši muž Ian Douglas Campbell izjavio je kako je spavala s više od osamdeset muškaraca tijekom njihovog braka, od kojih su trojica članovi kraljevske obitelji te dva ministra britanske vlade. 

Margaret Campbell rođena je u jednoj od najbogatijih škotskih obitelji tog doba. Kao jedino dijete George Hay Whighama i Helen Mann Hannay, odrasla je u luksuzu koji dolazi uz milijune koje je njezin otac osigurao kao predsjednik Celanese korporacije koja je i danas na listi Fortune 500.

Prvih 14 godina provela je u New Yorku gdje se obrazovala u privatnim školama, no mladoj Margaret brzo su se promijenili prioriteti. Kao djevojčica zaredala je romanse s pripadnicima uglednih i moćnih obitelji s kojima je redovito bila okružena.
Ljubovala je s pakistanskim princem Aly Khanom, avijatičarom Glen Kidstonom, a s 15 godina je ostala trudna s tri godine starijim glumcem David Nivenom.

 Margaret Campbell rođena je u jednoj od najbogatijih škotskih obitelji tog doba.
Margaret Campbell rođena je u jednoj od najbogatijih škotskih obitelji tog doba.
Izvor: Profimedia

Otac je bio bijesan zbog promiskuitetnog ponašanja kćeri, te ju je natjerao da u tajnosti napravi pobačaj.

Kada je navršila 18 godina, zahvaljujući svojoj prodornoj ljepoti i obiteljskom zaleđu, formalno je ušla u britansku aristokraciju
nakon što je proglašena debitanticom godine na balu Kraljice Charlotte.

Ubrzo nakon toga, zaručila se za grofa od Warwicka, Charles Guy Fulkea, koji je kasnije dobio nadimak grof od Hollywooda
nakon što je postao prvi član britanske aristokracije koji se pojavio u nekom hollywoodskom filmu.

Zaruke nisu dugo potrajale jer je Margaret izgubila glavu za bogatim američkim golferom Charles Sweeneyjem zbog kojeg se preobratila na kršćanstvo.
Par se oženio u spektakularnoj svadbi za 2000 uzvanika zbog koje je promet u londonskoj četvrti Knightsbridge bio
zatvoren čak tri sata. Vjenčanicu od svile i tila izradio je službeni krojač Kraljice Elizabete, dizajner Norman Hartnell.

U braku koji je trajao do 1947. godine, preživjela je osam spontanih pobačaja i jedno mrtvorođeno dijete prije nego li je rodila sina Briana i nešto kasnije kćer Frances. Nakon razvoda od Sweeneyja, bila je kratko zaručena za teksaškog bankara Josepha Thomasa koji je kasnije postao jedan od najmlađih partnera u Lehman Brothersu.

Drugi put se udala za Škota Iana Douglas Campbella, vojvodu od Argylla kojemu je to bio treći brak.
Ian je u aristokratskim krugovima slovio kao ovisnik o porocima. Volio je kockati i neumjereno je uživao u piću kojeg je često znao miješati s različitim lijekovima.

Bio je poznat po svojem temperamentnom i ćudljivom ponašanju, koje je brzo isplivalo na površinu i u braku s Margaret.
Iako se nekoliko godina činilo kako se Margaret smirila i konačno skrasila u drugom braku, Campbell je dugo sumnjao da ga vara. Iskoristio je priliku kada je ona otputovala iz New Yorka da potvrdi svoje sumnje. Nakon što je provalio u zaključani ormarić, imao je što vidjeti. 

Mnoštvo polaroida njegove gole supruge, te čuvena slika na kojoj zadovoljava nepoznatog muškarca bila su okidač za rastavu koja je uslijedila 1963. godine nakon ponižavajuće sudske bitke u kojoj je iznesen sav prljavi veš iz njezinog intimnog života.

Za potrebe sudskog procesa, Campbell je napravio popis od 88 imena muškaraca s kojima je vjerovao da ga je Margaret prevarila. Navodno su se na popisu našla i dva ministra u britanskoj vladi te tri člana britanske kraljevske obitelji.

'Gospoda nikad ne pričaju' vrijedilo je u ovom slučaju i za Margaret koja nikad nije otkrila identitet čovjeka
sa čuvene polaroidne slike. Dugo se pretpostavljalo kako je u pitanju američki glumac Douglas Fairbanks Jr., no novo svijetlo na to bacila je sama Margaret kada je izjavila 'kako je jedina polaroidna kamera u to vrijeme u državi pripadala britanskom ministru obrane', Duncanu Sandysju. Misterij je konačno riješila Lady Colin Campbell, koja tvrdi kako je nepoznati muškarac sa slike Bill Lyons, direktor američke aviokompanije Pan American.

 Margaret Campbell umrla je u staračkom domu, siromašna i zaboravljena od svijeta i fotoaparata koju su je nekad pratili u stopu.
Margaret Campbell umrla je u staračkom domu, siromašna i zaboravljena od svijeta i fotoaparata koju su je nekad pratili u stopu.
Izvor: Instagram

'Imala sam bogatstvo, dobro sam izgledala. Kao mladu ženu, stalno su me fotografirali, pisali o meni, laskali mi, divili mi se, uvrstili me na listu deset najbolje obučenih žena na svijetu, a spomenuo me je i Cole Porter u svojem hitu 'You're the Top'. Na vrhu je ono što sam ja trebala biti. Postala sam vojvotkinja i gospodarica povijesnog zamka. Kćer mi se udala za vojvodu. Život mi je očito bio posut ružama čitavim putem"' zaključila je Margaret u svojim memoarima.

Svojim raskalašenim životnim stilom potrošila je većinu obiteljskog nasljedstva do 1978. godine. Svoju kuću u Upper Grosvenor Streetu otvorila je kao atrakciju za turiste, te se preselila u hotel iz kojeg je izbačena kada više nije mogla plaćati račune.
Umrla je u staračkom domu, siromašna i zaboravljena od svijeta i fotoaparata koju su je nekad pratili u stopu.

Povezane vijestiMagazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image