Mizu shingen mochi desert je od vode i agara koji se poslužuje sa sirupom od smeđeg šećera (kuromitsu) i sojinim brašnom (kinako). Ime raindrop cake pod kojim je popularan na Instagramu dobio je jer izgledom podsjeća na kap vode. 

Shingen mochi je japanska slastičarna koje je ovaj desert i osmislila još davne 2013. godine i nadjenula mu ime, a kako ga malo pomalo sve više ljudi otkriva, raste mu i popularnost na društvenim mrežama. 

Mnogi su fascinirani njegovim slatkim izgledom, poput kapljice vode, i treskavom, želatinastom teksturom. Kada ga stavite u usta, brzo se topi, a slatkoća kinako (sojino brašno) i kuromitsu (tamnosmeđi šećerni sirup) se postupno širi. Ovaj lagani i jednostavni desert savršen je za vruća i vlažna ljeta u Japanu, a ono što je posebno zanimljivo je da ga je potrebno pojesti brzo nakon pripreme i vađenja iz kalupa jer će u protivnom - ispariti! Točnije, isparit će voda u njemu kao važan sastojak ovog kolača. 

Nismo sigurni postoji li ikoja slastičarnica u našoj blizini u kojoj bismo ga imali priliku probati, ali ako ste dovoljno entuzijastični, i ako uspijete pronaći sastojke za njega, vrlo ga jednostavno i sami možete pripremiti. Kao što smo rekli, u pitanju je vrlo jednostavan žele napravljen od vode, agara i male količine šećera te posut sirupom i sojinim brašnom. 

Ako ne uspijevate pronaći japanski tamnosmeđi šećerni sirup (kuromitsu), možete ga zamijeniti drugim tamnosmeđim sirupom poput onoga od palminog šećera ili javorovim sirupom, a ako ne uspijevate pronaći sojino brašno (kinako), možete proći i bez njega. Želeu po želji možete dodati i voćni sirup kako bi dobio lijepu boju ili unutra staviti voće.

Sastojci:


- 300 ml vode
- 2 grama agara u prahu 
- 1 žličica granuliranog šećera
- 3~4 žlice tamnosmeđeg šećernog sirupa (kuromitsu)
2~3 žlice sojinog brašna (Kinako)

Priprema: 


1. Kalup navlažite vodom, a zatim ocijedite.

2. U tavu stavite agar u prahu i vodu i dobro promiješajte. Zakuhajte na srednjoj vatri uz lagano miješanje. Kad zakipi, smanjite vatru i kuhajte 2-3 minute dok se potpuno ne otopi. U otopinu agara dodajte šećer i promiješajte da se otopi.

3. Ulijte dobivenu otopinu u kalup i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ju stavite u hladnjak na najmanje 1 sat ili dok se ne ohladi i stisne.

4. Izvadite žele iz kalupa neposredno prije jela i potrudite se da ne ostane (pre)dugo na tanjuru kako ne bi ispario.