Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MINUTE KOJE ŽIVOT ZNAČE: Jako važan razlog zbog kojeg biste trebali biti fizički aktivni svaki dan

Autor Mia Elliott

Ako i nemate vremena redovito vježbati, i nekoliko minuta fizičke aktivnosti svakog dana značit će brojne koristi.

 Vježbanje je bitno za zdravlje Izvor: Shutterstock

Jedan tjedan ima 10.080 minuta, a samo maleni dio tog vremena, točnije 150 minuta tjedno, može odrasle, tvrdi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), čuvati od kroničnih bolesti i prijevremene smrti – ako ih iskoriste za tjelesne aktivnosti!

Potrebno je toliko malo!

Veliko istraživanje pokazalo je koliko snažno utječe kretanje na naš život. Više od 1,3 milijuna ispitanika u istraživanju WHO-a, koji su iskoristili tih 150 minuta za sportske aktivnosti, smanjili su te rizike za nevjerojatnih deset posto! Ako su se pak ispitanici pošteno oznojili, profitirali su dvostruko: rizik od prijevremene smrti pao je za 22 posto!

Pet sati laganih aktivnosti tjedno doza je koju preporučuje WHO za velike pozitivne učinke na zdravlje – za 19 posto smanjuje se rizik od prijevremene smrti! A ako tih pet sati podrazumijeva intenzivniji trening, rizik se smanjuje za 39 posto!

Ne postoji dobna granica!

Čovjek može trenirati dok je živ, tvrde stručnjaci. Dakle, nema isprike i dobne granice. Živimo stresnim životom i mnogi su uvjereni da nemaju vremena za vlastito zdravlje. To nije točno! Svatko ima nekoliko trenutaka dnevno koje može potrošiti na sebe! Tada ne bismo smjeli propustiti priliku za kretanjem. Možemo ići na fakultet ili posao pješice, biciklom, popeti se na šesti kat umjesto da idemo dizalom i slično. Bilo kakvo kretanje bolje je od nikakva!

Dakle, isprike nema: ako ne poduzmete sami nešto za svoje zdravlje, nitko drugi to neće napraviti umjesto vas!

Povezane vijesti

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image