Dosljedna rutina vježbanja nedvojbeno je ključna ne samo za postizanje najzdravijeg i najučinkovitijeg načina mršavljenja, već i za izgradnju mišićne mase i predispozicija za duži i zdraviji život. Kardio se često smatra oblikom vježbanja koji je prvenstveno odgovoran za sagorijevanje masnoća, a postoje neki oblici kardio treninga koji su znatno učinkovitiji u postizanju vaših ciljeva od drugih.

Ako ste početnik u teretani, prirodno je usmjeriti se prema kardio spravama jer se one vjerojatno čine najmanje zastrašujućim i nude jednostavan trening s malo predznanja. Ipak, ako se nadate stvoriti najučinkovitiji rutinu koja će ostvariti vaše zdravstvene ciljeve, postoji jedna kardio sprava koja općenito nije vrijedna vašeg vremena i koju je bolje zamijeniti vježbom većeg intenziteta.

Bicikliranje je izvrstan oblik kardio treninga koji se lako može uključiti u vašu rutinu vježbanja kako biste povećali sagorijevanje masti i s lakoćom ostvarili svoje zadane ciljeve mršavljenja, no korištenje ležećeg sobnog bicikla kao primarnog treninga svakoga dana vjerojatno neće imati značajan utjecaj na vaše sagorijevanje kalorija, a osim toga pruža relativno mali napor u usporedbi s ostalim kardio spravama.

'Ležeći sobni bicikl je namijenjen osobama s ortopedskim problemima jer ima vrlo mali utjecaj na tijelo, a čak i omogućuje da udobno sjedite dok ga koristite', objanila je Kate Meier, vlasnica teretane. 'Kako bi se učinkovito sagorijevale kalorije, broj otkucaja srca trebao bi biti značajno povećan iznad razine u mirovanju, a na ležećem sobnom biciklu to neće biti moguće jer će tijelo biti pod vrlo malim opterećenjem dok ga koristite.'

Koliko je ova sprava neučinkovita možda najbolje govori usporedba s klasičnim sobnim biciklom tijekom korištenja kojeg, za razliku od ležeće varijante, vježbate značajno veći dio svog tijela, a samim time je i sagorijevanje masnoća kudikamo intenzivnije.

'Morali biste potrošiti puno više vremena na ovoj nego na drugim kardio spravama da biste postigli isti učinak', napominje Meier. Ležeći sobni bicikl znači manji napor, ali i duže vrijeme provedeno u teretani, a što bi bolje bilo zamijeniti vježbom koja je nešto teža, ali vam skraćuje vrijeme provedeno u teretani.

Koristite li ležeći sobni bicikl zbog ortopedskih problema, i za njih postoji bolje rješenje. Meier savjetuje da se radije okrenete plivanju za učinkovitiju vježbu koja ublažava pritisak na vaše zglobove. Ako ste pak potpuno zdravi, odlična kardio opcija je hodanje na traci za trčanje s nagibom, a sljedeća najbolja opcija bila bi spin bicikl te sprava za veslanje.

Veslanje je vježba za cijelo tijelo jer zahvaća gotovo svaki vaš mišić i zbog čega možete sagorjeti više od 1000 kalorija u satu, a što spravu za veslanje čini jednom od najboljih opcija u teretani. Ako vam je bicikliranje ipak draže, koristite spin bicikl koji je učinkovitiji od ležećih varijanti. Spin bike ne samo da će sagorjeti kalorije i povećati vašu izdržljivost, već će i osnažiti donji dio tijela ako se koristi uz odgovarajuću razinu otpora.

Odabir savršene kardio vježbe koja vam najbolje odgovara možda zvuči komplicirano i zahtjevno, ali je to najbolja stvar koju možete učiniti za svoje zdravlje, a ulaganje značajnijih razina napora pomoći će povećati sagorijevanje masti i stvoriti veći kalorijski deficit za gubitak viška kilograma. Lako je precijeniti korisnost i učinkovitost odrađenog treninga i misliti kako sagorijeva više kalorija nego što je to slučaj u stvarnosti, no znanje o tome koje sprave izbjegavati, i koje odabrati umjesto njih, zasigurno je dobar početak.