U tijeku je Food Market by StoryGourmet, gastro event koji prati svjetske trendove

Posjetitelje, osim što su u prilici uživati u specijalitetima iz restorana El Toro, Lari & Penati, RougeMarin i The Rock Pub te slastičarnice Magnolia, očekuje i pregršt zanimljivih događanja.

Ovog je četvrtka održana radionica na kojoj je blogerica Tanja Pastuović Klaić (Tanja Cookam i Guštam) prisutnima otkrila kako se spravlja vrhunski tiramisu, a uz to su imali priliku kušati dvije vrste Barcaffe kave koju je predstavio njihov barista Matija Matijaško.

Nakon što je Tanja objasnila i pokazala kako se radi tiramisu, u ovoj verziji bez jaja, posjetitelji, među kojima su se našle bivša Miss Universe Hrvatske Ivana Delač i glumica Ana Marija Bokor Vrdoljak, su se i sami uključili u radionicu te je svatko sam dobio priliku složiti svoju porciju ukusnog tiramisua koji se, iz praktičnih razloga, služio u čašama. Bilo je puno smijeha i dobre zabave, a svi su uživali u kremastom desertu i ukusnoj kavi.

Budući da su svi bili oduševljeni tiramisuom, Tanja je podijelila svoj recept, a Matija je za prisutne pripremio dvije vrste Barcaffeovog espressa, jedan je bio sto posto Arabica, a drugi je bio blend Arabice i Robuste.

Filip Hofer Barcaffe radionica

Radionica i vesela atmosfera svidjela se i Ivani Delač, koja je među prvima odlučila ‘uskočiti’ u pripremu, a za Story.hr otkrila da obožava tiramisu.

‘Vjerovali ili ne, meni je tiramisu omiljeni desert. Kod kuće kuham svaki dan, iako više pripremam slana nego slatka jela, ali ako moram birati koji ću desert pripremiti, onda je to tiramisu, tako da mi je drago da sam pozvana na radionicu i da sam saznala neke nove trikove vezane za pripremu kolača’, rekla nam je Ivana.

U radionici je uživala i glumica Ana Marija Bokor Vrdoljak koja je povela i kći Ivu.

‘Bilo mi je jako zanimljivo, nisam znala što mogu očekivati, no naučila sam svakako nešto novo, kako napraviti tiramisu bez jaja, što je jako spretno ako kod kuće nemate jaja, ali imate mascarpone i slatko vrhnje koje treba umutiti, možete napraviti fantastičan tiramisu. Naučila sam kako s piškotama, kako s kavicom, koja je mjera… Bilo je uistinu zanimljivo i sjajno, uživala sam’, rekla nam je Ana Marija.

Dojmove s druge strane podijelila je blogerica Tanja Pastuović Klaić koja je vodila radionicu.

_DSC4737.jpg
Filip Hofer 

‘Bilo mi je odlično. Polaznici su bili zainteresirani, što je uvijek važno, da ih tema interesira, da su aktivni u radionici, da sudjeluju u kreiranju hrane. Ovaj put su zaista svi bili zainteresirani za tiramisu, za kavu, za proces pripreme deserta, baš je bilo ugodno’, kaže nam Tanja.

‘Klasični tiramisu se radi od sirovih jaja, ali kako u ovoj prigodi nismo imali vremena za pripremu kreme koja se mora još satima hladiti onda sam se odlučila za ovu jednostavniju, ali jednako ukusnu varijantu koju smo mogli odmah i kušati. Desert je tu odradio svoje: da je praktičan, brzo gotov, a i ukusan’, rekla je.

Pitali smo je i koja je tajna dobrog tiramisua, a ona je istaknula da su za nju to kvalitetni sastojci.

Namirnice su najbitnije. Ako imate dobar mascarpone sir, ako imate dobru kavu, imat ćete i super tiramisu. Bitno je da vam krema bude onako svilenkasta, da je ne prelupate, da vam šlag ne bude čvrst. Postoje neka mala pravila struke kako bi se ta krema napravila kako treba, ali mislim da je ključno da su vam namirnice dobre’, zaključila je Tanja.

Recept za Tanjin tiramisu bez jaja donosimo vam u nastavku.

Sastojci:

500 g mascarpone sira
120 g šećera u prahu
1 limun (naribana korica i malo soka)
200 ml vrhnja za šlag
1 žica kakaa u prahu
2 žličice ekstrakta vanilije
150 g piškota
200 ml crne kave
2 žice amaretto likera ili ruma

Priprema:

1. Skuhajte jaku crnu kavu, dodajte amaretto i ostavite da se hladi
2. Mascarpone miksajte sa šećerom u prahu, dodajte vaniliju, malo limunovog soka i naribanu limunovu koricu ten a kraju i ranije izrađeni šlag pa sve sjedinite.
3. Kalup obložite piškotama koje ste prethodno jednom stranom kratko potopili u kavu s amarettom. U kalup stavite pola kreme, po kremi rasporedite red piškota koje ste kratko potopili u kavu pa nanesite i preostalu kremu. Stavite u hladnjak i ostavite da se dobro ohladi i stegne, barem 3-4 sata.
4. Prije posluživanja tiramisu izvadite iz kalupa i lagano pospite kakaom. 

Fotografije atmosfere s gastro eventa pogledajte u galeriji.

Filip Hofer Food Market by StoryGourmet - proljeće 2022. prvi dan