Uoči Svjetskog nogometnog prvenstva pretražili smo Instagrame domaćih i svjetskih gastro stručnjaka i ondje pronašli „navijačke“ delicije koje je lako i brzo pripremiti, a u Eurospinu smo pronašli sve potrebne sastojke po vrlo pristupačnim cijenama jer svi volimo Pametnu kupnju.

U potrazi za sastojcima za recepte jela koja sjajno idu uz pivo Best Bräu, otkrili smo Eurospin robne marke, proizvode namijenjene da odgovore na sve karakteristike tržišta, istovremeno nudeći povoljan i bogat asortiman. U nastavku donosimo pristupačne gastro ideje koje može napraviti svatko.

HRSKAVI ZALOGAJČIĆI od carskog mesa (za 4 osobe)

2(1).jpg
Shuterstock 

Sastojci:
500 g svinjskog mesa (carskog ili tzv. orah)
4 žlice kukuruznog brašna
šaka corn flakesa
½ žličice šećera
½ žličice soli
malo papra
Podere del Conte maslinovo ulje
senf
čili
ulje za prženje

Priprema:
Oduvijek se pitate kako pohati meso, a ne zadimiti kuhinju te da bude hrskavo i sočno, a ne pregoreno. Evo rješenja. Odaberite komad carskog mesa i kratko ga prokuhajte. Nemojte šokirati meso u hladnoj vodi, neka se prvo malo zagrije. Nakon 15-ak minuta, kada promijeni boju, izvadite meso, ocijedite ga i ohladite pa narežite na trakice. Meso kratko marinirajte (oko pola sata) u mješavini ulja i začina (sol, papar, malo šećera, vrh čili papričice, malo senfa). Ocijedite od viška marinade pa uvaljajte mješavinu drobljenog corn flakesa (slanog) i kukuruznog brašna te pržite u vrelom ulju. Ocijedite na papirnatim ubrusima.

Hasselback krumpiri (za 6 osoba)

3(1).jpg
Shuterstock 

Sastojci:
8 krumpira
20 g Land otopljenog maslaca
2 žlice krušnih mrvica
2 žličice Pascoli Italiani naribanog parmezana Reggiana DOP
4 Fresche Fette kriške slanine
2 kom mladog luka
malo svježeg peršina
2 češnja češnjaka
sol, papar

Priprema:
Pripremite krumpire, operite ih, ali ih ne gulite. Slaninu narežite na sitnije komadiće. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Nožem napravite lepezu na krumpirima, razrežite ih poprečno, ali ne do kraja. Potom ih stavite u vrelu vodu i kuhajte četiri minute. Izvadite ih. U proreze svakoga krumpira ubacite nekoliko komadića slanine, podjednako je raspoređujući. Rastopite maslac i kistom ga premažite po krumpiru. Višak sačuvajte za podlijevanje u pećnici. Posoljene i poparene krumpire pecite sve dok ne dobiju hrskavu zlatnu koricu polijevajući ih tijekom pečenja rastopljenim maslacem. Potkraj rastopite još tri žlice maslaca pa ga pomiješajte sa sjeckanim mladim lukom, peršinom i češnjakom. Time prelijte krumpir i pecite ga još pet minuta. Poslužite toplo!

Riblji uštipci (za 4 osobe)

4(1).jpg
Shuterstock 

Sastojci:
500 g Ondina smrznutog fileta južnoafričkog bakalara
2 dl Land mlijeka
2 jajeta
češnjak
ulje Collina d'Oro

Priprema:

Filete narežite na sitnije komade i začinite mješavinom začina. Razmutite u zdjeli mlijeko, jaja, brašno, sol i malo češnjaka te umiješajte ujednačeno tijesto koje je gušće od onog za palačinke. Umačite u tijesto komade ribe te ih pržite s jedne i druge strane dok ne porumene pa ih vadite šupljikavom žlicom na papirnati ubrus. Poslužite uz svježu salatu.

Pogačice sa sirom

5(1).jpg
Shuterstock 

Sastojci:
225 g glatkog brašna
prstohvat soli
prstohvat papra
1 žličica praška za pecivo
50 g Amo Essere hladnog maslaca izrezanog na kockice
120 g Pascoli Italiani naribanog parmezana Reggiana DOP
90-100 ml Land mlijeka

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Suhe sastojke prosijte u zdjelu. Dodajte maslac pa prstima povežite sastojke u mrvičastu smjesu. Umiješajte 100 g naribanog parmezana, ali nemojte previše „mučiti“ tijesto jer postoji šansa da će se maslac otopiti od topline ruku. Napravite rupu u sredini smjese, ulijte mlijeko i mijesite dok ne dobijete mekano, ali stabilno tijesto. Možda vam neće trebati cijela količina mlijeka; stavite pola, a zatim postepeno dodajte ostatak. Radnu površinu pospite brašnom pa razvaljajte tijesto na debljinu od otprilike dva cm. Izrežite krugove široke osam centimetara. Rasporedite ih po limu obloženom papirom za pečenje, premažite mlijekom i pospite ostatkom naribanog parmezana. Pecite 15-20 minuta, dok ne poprime laganu zlatnu boju.

Kolutići luka u hrskavom omotaču (onion rings)

6(1).jpg
shutterstoc 

Sastojci:
1 veliki luk
150 g glatkog bijelog brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
prsohvat soda bikarbone
180 ml Blues gazirane mineralne vode
sol
ulje za prženje

Priprema:
Oguljeni luk narežite na ploške od oko 1 cm pa ih razdijelite u krugove. U većoj posudi pomiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i mineralnu vodu. Žestoko sve istucite pjenjačom dok ne nastane glatko tekuće tijesto. Zagrijte puno ulja u dubokoj tavi. Kolutiće umačite u tijesto i pržite s obje strane dok ne dobiju zlatnožutu boju. Vadite ih šupljikavom žlicom i stavljajte na kuhinjski papir da se ocijede.

Calzone s gljivama i tikvicama

7(2).jpg
Shuterstock 

Sastojci:
500 g tijesta za pizzu
400 g šampinjona
150 g La Bottega del Gusto pršuta
3 režnja češnjaka
2 žlice Land otopljenog maslaca
200 g tikvica
200 g Delizie dal Sole sjeckane rajčice
125 g Land mozzarelle

Priprema:
Gljive, češnjak i  pršut nasjeckajte pa ih popržite na  maslacu. Tikvice narežite na kockice pa ih dodajte gljivama, pokrijte i pirjajte dok ne omekšaju. Dodajte  rajčice i pirjajte oko četiri minute. Mozzarellu narežite na kockice ili naribajte. Tijesto prepolovite i tanko razvaljajte, ako već nije. Na svaku polovicu stavite pola smjese, malo mozzarelle, preklopite i utisnite rubove. Pecite pizze na 220 stupnjeva oko 20 minuta, dok tijesto ne poprimi zlatnu boju. Dok su još vruće, premažite ih s malo maslaca.

Eurospin robne marke – zbog kojih se svaki recept lako i pristupačno pretvara u savršeno jelo – potražite u Eurospin trgovinama diljem Hrvatske.

• Sadržaj nastao u suradnji s Eurospinom