Kako se približavamo prosincu, sve je veće uzbuđenje oko mnogima omiljenog doba godine.

I dok smo nekada za pravi blagdanski doživljaj posjećivali ukrašene ulice najvećih europskih prijestolnica, posljednjih je godina Advent u Zagrebu pokazao da za najljepši ugođaj više ne moramo prelaziti granicu. Sutra je službeno otvorenje, a vraća se sve ono zbog čega je tri godine zaredom proglašen najboljom božićnom destinacijom.

I ove je godine o njemu pisao CNN koji ga je uvrstio na listu 17 najboljih advenata diljem svijeta.

Advent u Zagrebu
Tomislav Miletic/PIXSELL 

'Lako je vidjeti zašto je Zagreb tri godine zaredom proglašen 'najboljom destinacijom za božićni sajam' u internetskoj anketi portala European Best Destinations za putovanja. Sjetite se živih jaslica, izrezbarenih ledenih skulptura, nastupa na otvorenom, pop-up barova i božićnog tramvaja s Djedom Božićnjakom i njegovim vilenjacima. Advent u Zagrebu ima i prostor posvećen 'fuliranju' gdje ćete naći oduševljene veseljake koji plešu na ulici dok jedu uličnu hranu i slušaju zabavu uživo', napisali su. 

A osim ugođaja u gradu, svi volimo i u svoja četiri zida barem na kratko dovesti bajku. 

Kao i sve, tako su i božićni ukrasi podložni trendovima te se mijenjaju iz godine u godinu. Dok su neki uvijek vjerni klasičnim crvenim kuglicama, zlatnim dekoracijama i tradicionalnom štihu, nove ideje mogu poslužiti kao inspiracija za promjenu u vašem domu koja sigurno neće proći nezapaženo.

Pa koji su to trendovi za Božić 2022. godine?

Ipak, klasika nikada ne umire pa tako ni ove godine. Vječni evergreen te kombinacija crvene, zlatne i zelene boje i ove je godine nepogrješiv odabir za topao i ugodan ugođaj. Ako ste ipak ljubitelji monokromatskih dekoracija, 'sve je bijelo' savršen je odabir za vas. Modernija varijanta gdje ćete bijelu bazu ukrasa nadopuniti nijansama zlatnih ili srebrnih detalja kreirat će moderno, originalno i elegantno okruženje u vašem domu.

Božićni ukrasi
Shutterstock 

Ukoliko ste spremni na potpuno nešto drugačije, utoliko je za vas dašak ekstravagancije i luksuza - crni božićni ukrasi koje ćete iskombinirati s bakrenim kuglicama. Sigurni smo da će nesvakidašnji odabir zapeti za oko svakome tko posjeti vašu božićnu oazu.

Božićne dekoracije
Shutterstock 

Ako želite promjenu, a ipak niste spremni napraviti preveliki korak prema nepoznatom, ove godine za vas su prirodne boje ukrasa. Smeđe, nježno zelene, narančaste nijanse savršeno će se stopiti s vašom jelkom, a uz njih uklopite i ukrase od prirodnih materijala kao poticaj za recikliranje i brigu o našoj planeti. Za one malo romantičnije, pastelni ukrasi i dalje nisu izašli iz mode, stoga kombinacija ružičaste, plave, mint i zelene boje unijet će dašak mira i neupadljivosti.

Božićne dekoracije
Shutterstock 

A kao i svake godine, kompanija Pantone specijalizirana za boje najavljuje boju za nadolazeće vrijeme, bilo da je riječ o području mode, dizajna interijera ili u našem slučaju - božićnih ukrasa. Za 2022. godinu najboljom je bojom proglašena boja imena 'Very Peri'.

Božićne dekoracije
Shutterstock 

Riječ je o veoma posebnoj nijansi koja varira između plave i ljubičaste boje inspirirana malim cvijetom iste boje, a savršeno će se slagati sa srebrnim, bijelim i pastelnim božićnim ukrasima.

Hoćete li ostati vjerni svojim klasicima ili ćete ove godine zaroniti u plavo-ljubičasti svijet najtrendi boje za nadolazeće blagdane?