Ovog kišnog vikenda posjetili smo biser Jadrana, Opatiju.

Kiša nije prestajala padati, a mi smo na ovogodišnji Advent u Opatiji krenuli pesimistično, misleći da ništa neće raditi. Prevarili smo se. 

Advent u Opatiji 2022.
Privatna fotografija 

Prvo smo se oduševili prekrasno uređenim ulicama koje su nas podsjetili na anđele londonske Regent Street. 

Zatim smo prošetali kroz park Angiolinu i park sv.Jakova gdje su nas originalne dekoracije oborile s nogu.

Privatna fotografija Advent u Opatiji 2022.

Popularne 'Opatijske dame' dobile su nove božične haljine, a svaka grana na stablu okićena je lampicama.

Ljetna pozornica dobila je klizalište u kojem najviše uživaju najmlađi dok roditelji uživaju u kuhanom vinu i kobasicama s adventskih kućica uz klizalište. 

Ipak, najviše nas je oduševio Winter Garden ispred Umjetničkog paviljona Jurja Šporera i atmosfera unatoč kiši. 

Uz DJ.Denija & Feđu Saxa te pucketanje drva iz starinske peći koja je grijala posjetitelje dok su uživali uz raznoliku ponudu pića, rum punč, kuhani gin, kuhana vina,... ugođaj je koji ne smijete propustiti ako odlučite posjetiti Opatiju.

Winter Garden Umjetnički paviljon Juraj Šporer
Privatna fotografija 

Preukusnu hranu također ne smijemo zaboraviti. Na prvu nas je privukao 'Trgani prasac', ali nažalost, tada nije bio u ponudi. Saznali smo da se radi o svinjskom mesu, koje se nakon dugog pečenje reže na tanke trakice i poslužuje u pecivu uz razne priloge. 

Nismo dugo razmišljali i odlučili smo isprobati sve što su tada imali u ponudi. Bakalar na bijelo i bakalar gulaš definitivno su naši favoriti. Oduševila nas je punoća okusa i domaći šmek koji su jela imala. 

Ni domaća kobasica u pecivu s kiselim kupusom, komadićima slanine i senfom nije zaostajala za prethodna dva jela.

Naravno, nismo mogli otići da ne probamo slatku ponudu. Između vafla i fritula odlučili smo se za fritule koje su nestale za par minuta. Prefino.

Na kraju smo posjetili i Lungomare gdje vlada prava božićna oaza, a blizina mora i pogled jedinstveni su prizori za Advent iz snova.

Lungomare šetnica
Privatna fotografija