Je li Hrvatska sretno mjesto za život? Oko toga bi se mogla povesti rasprava, ali, srećom, tu su i konkretni brojevi koji nam pokazuju kako stojimo u odnosu na druge zemlje svijeta.

Još od 2002. godine objavljuju se rezultati 'World Happiness Reporta' koji koristi statističke analize kako bismo saznali koje su zemlje svijeta najsretnije za život.

Finska je najsretnija zemlja za život u 2022
Unsplash 

U obzir se uzimaju rezultati anketa iz 149 zemalja svijeta u posljednje tri godine, a osobita se pozornost posvećuje šest kategorija: bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, socijana potpora, očekivan životni vijek, sloboda donošenja odluka o vlastitom životu, velikodušnost opće popularije i prercepcije razina unutarnje i vanjske korupcije.

Zemlja u kojoj se najmanje sretno živi i nalazi se na posljednjem, 149. mjestu, je Afganistan koji ima rezultat 2,523. Na samom dnu se nalaze još i Zimbabve (3,145), Ruanda (3,415), Bocvana (3,467) i Lesoto (3,512).

Afganistan je najmanje sretna zemlja za život
Unsplash 

Što se tiče naše regije najmanje sretna zemlja je Sjeverna Makedonija (5.101) koja se nalazi na 91. mjestu, zatim slijedi Crna Gora (5,581) na 71., Bosna i Hercegovina (5,813) na 63. mjestu.

Hrvatska se s rezultatom od 5,882 nalazi na 59. mjestu liste, a ispred nas su Srbija (6,078) na 47. mjestu i Slovenija (6,461) na 29. mjestu.

Tko spada u sam vrh kad se radi o sretnom životu, saznajte u nastavku.

5. Nizozemska

Nizozemska je peta najsretnija zemlja za život
Unsplash 

Peta najsretnija zemlja na svijetu je Nizozemska s rezultatom od 7,464. Kako se navodi u istraživanju, Nizozemska je dobila najveći rezultat u kategoriji velikodušnosti od svih pet zemalja koje zauzimaju prvih pet mjesta, a impresivno je i da je vrlo nizak rezultat percepcije korupcije.

4. Island

Island je četvrta najsretnija zemlja za život
Unsplash 

Četvrto je mjesto zauzeo daleki Island s rezultatom 7,554. Island je ima najveći rezultat u kategoriji socijalne potpore među prvih pet mjesta, a drugi je po redu u kategoriji velikodušnosti.

3. Švicarska

Švicarska je treća najsretnija zemlja na svijetu
Story 

Treća najsretnija zemlja na svijetu je Švicarska čiji je rezultat 7,571. Švicarci su generalno zdravi i imaju jednu od najnižih stopa pretilosti u svijetu i najduži očekivani životni vijek. Također imaju visoke plaće te najveći GDP među prvih pet. Osim toga, Švicarci imaju jak osjećaj za zajednicu i svoju državu smatraju sigurnom i čistom što statistika i potvrđuje. Uz Dansku i Island, Švicarska je jedna od najsigurnijih zemalja na svijetu.

2. Danska

Danska je druga najsretnija zemlja na svijetu
Unsplash 

Na visoko drugo mjesto popela se Danska, koja ima rezultat 7,620. U većini kategorija je postigla gotovo iste rezultate kao država koja se nalazi na prvom mjestu, a u nekim kategorijama ju je čak i pretekla poput visine GDP-a, velikodušnosti i percipiranom manjku korupcije, što pokazuje da bi se u bliskoj budućnosti mogla naći i na prvom mjestu.

1. Finska

Finska je najsretnija zemlja za život u 2022
Unsplash 

Najsretnija zemlja na svijetu je Finska s rezultatom od 7,842. Prema izvješćima Finci imaju snažan osjećaj socijalne podrške i međusobnog povjerenja. Osim toga, smatraju da imaju visoku razinu slobodne volje pri donošenju životnih odluka i minimalno sumnjaju u korupciju.