Sve više ljudi shvaća koliko je kvalitetna prehrana bitna za zdravlje, ali i dobar fizički izgled. Da bismo u tome uspjeli, jedna od prvih stvari koju bismo mogli 'srezati' je sol (natrij) koja se nalazi gotovo u svoj prerađenoj hrani koju konzumiramo. Preporučeni dnevni unos je 1500 mg. Problem je što većina ljudi premašuje ovu granicu, ponekad i do dva ili tri puta više. Vjeruje se da velika količina potrošnje soli uzrokuje visoki krvni tlak čime se povećava rizik od moždanog ili srčanog udara. Prema jednom američkom istraživanju, rizik od moždanog udara bio je viši u ljudi koji su jeli više soli, bez obzira na vrijednosti krvnog tlaka. Također, postoje dokazi da visok unos soli povećava izlučivanje kalcija putem urina, što se loše odražava na gustoću kostiju, a zbog velike količine kalcija koja prolazi kroz mokraćne puteve raste rizik od nastanka bubrežnih kamenaca. Prekomjerne količine soli dovode do zadržavanja vode i soli u tkivima, što utječe na stvaranje celulita, kao i na oticanje udova, osobito nogu. Dokazano je i kako sol može negativno djelovati i na razinu vitamina D u našem organizmu.

Autor: A.G. Foto: Profimedia