GARANTIRA GUBITAK 5 KG U DVA TJEDNA: Dijeta stara više od 70 godina i dalje je jedna od najboljih na svijetu

Dijeta klinike Mayo puno je manje restriktivna od ostalih dijeta, i više je usvajanje zdravi(ji)h životnih navika, a zbog čega na duge staze i daje najbolje rezultate.

Profimedia

Dijeta klinike Mayo osmišljena je od strane stručnjaka i nutricionista još davne 1949. godine, a do danas je ostala jedna od najučinkovitijih i najboljih opcija za gubitak suvišnih kilograma. U usporedbi s drugim popularnim programima za mršavljenje, izgleda manje kao dijeta, a više kao jednostavno uravnotežena prehrana i revizija načina života koja ima za cilj pomoći vam da se više krećete i zamijenite lošu prehranu i navike onim zdravijim.

Budući da dijeta klinike Mayo ne uključuje nikakva velika ograničenja u prehrani ili pretjerano naglašavanje važnosti određenih prehrambenih skupina, vjerojatnije je da će pridržavanje ovog plana prehrane dovesti do trajnog dugotrajnog gubitka težine nego što je to slučaj kod restriktivnijih dijeta.

Ova je dijeta podijeljena na dva dijela - 'Izgubi!' i 'Živi!' — s neznatno drugačijim uputama za svaki od njih. Prva faza namijenjena je pokretanju procesa mršavljenja, a druga faza pomaže nastaviti i održati zdrave navike.

Prva je faza osmišljena kako bi vam pomogla da izgubite 3 do 5 kilograma, a kako biste gubili 0,5 do 1 kg tjedno, morat ćete unositi najmanje 500 do 1000 kalorija manje svakog dana.

Ova faza traje dva tjedna i fokusira se na 15 navika, pozivajući vas da dodate u svoju svakodnevicu pet zdravih navika, riješite se pet nezdravih i usvojite još pet dodatnih zdravih. Primjer navike koju bi bilo dobro izgubiti je prestati jesti dok gledate televiziju, dok je recimo vježbati barem 30 minuta svakog dana navika koju bi bilo korisno usvojiti. Ova prva faza je restriktivnija od druge jer je namijenjena ubrzanom gubitku težine i stjecanju navika koje će na duge staze pomoći održati zadovoljstvo stanjem na vagi. 

Što ne smijete raditi tijekom prve faze:

Piti alkohol
Jesti dok gledate TV
Jesti vani

Što ne smijete jesti:

Šećer koji ne dolazi iz voća
Prerađenu hrana, poput zapakiranih grickalica

Što je poželjno:

Započeti dnevnu rutinu vježbanja u trajanju od najmanje 30 minuta

Međuobrok - grickajte 15 trešanja i ½ šalice štapića od mrkve