SUPER NAPITAK OD KOJEG SE MRŠAVI: Preporučuje ga se piti svaki dan, a čini čuda za naše zdravlje

Sirutka je napitak obogaćen mineralima i vitaminima te jako dobro utječe na zdravlje.

Profimedia

Sirutka je bogata važnim hranljivim tvarima, a koliko je zdrava, znale su i naše bake koje su je koristile kao lijek za mnoge bolesti. Puna je ugljikohidrata, minerala i vitamina.

Sirutka je nusproizvod koji nastaje pri proizvodnji sira i jogurta i u njoj ostaju najbolji i najvrjedniji sastojci mlijeka: vitamini B i E, minerali i mliječni šećeri koji su važni za izgradnju najfinijih veza u mozgu.

Ovo je sedam razloga zašto je sirutku dobro piti svaki dan.

1. Prirodni lijek za jetru

Sirutka je moćan čistač jetre, a čista jetra ključ je dobrog zdravlja. Vjeruje se da nema bolesti jetre kod koje ova tekućina ne pomaže, bilo da je riječ o hepatitisu, žutici ili cirozi.

Ovaj napitak sadrži beta-laktoglobulin koji organizam oprema aminokiselinama zvanim BCAA koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre te oboljelima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije. Ako želite pročistiti jetru, najbolje što možete napraviti jest da posegnete za čašom sirutke.

Shutterstock 

2. Dobra za mršavljenje

Sirutka sadrži puno bjelančevina koje povećavaju mišićnu masu i daju osjećaj sitosti uz malu količinu kalorija. U 100 grama sirutke nalazi se samo 26 kalorija. Budući da je siromašna mastima i kalorijama, a bogata važnim hranjivim tvarima, sirutka je važan dio redukcijske dijete i korisna svakome tko želi održavati vitku liniju. Bjelančevine u sirutki također povećavaju nivo hormona koji umanjuju apetit i tako ublažavaju osjećaj gladi.

Shutterstock 

3. Rješava probleme s probavom

Ovaj napitak će brzo potaknuti probavu i riješiti neugodan osjećaj nadutosti i zatvora. S obzirom da ima ima diuretska svojstva, pazite da ne pretjerate s konzumacijom (maksimalno litra sirutke dnevno). Sirutka sadrži mliječnu kiselinu koja smanjuje prekomjeran broj gljivica i bakterija u crijevima, a njezina niska pH vrijednost potiče rad crijeva.

Profimedia 

4. Smanjuje stres i osjećaj umora

Potiče lučenje serotonina, hormona sreće te tako smanjuje osjećaj stresa i kroničnog umora. Sadrži i alfa-lactalbumin koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom, poznatoj po reguliranju sna i poboljšavanju raspoloženja.

5. Regulira povišene masnoće u krvi

Sirutka se preporučuje ljudima koji imaju problema s povišenim masnoćama u krvi koje ne uspijevaju kontrolirati lijekovima i prehranom. Naime, surutka kod gotovo svih ljudi regulira povišeni kolesterol i trigliceride nakon nekoliko tjedana redovnog konzumiranja.

Profimedia 

7. Snižava krvni tlak

Redovno konzumiranje sirutke doprinosi i zdravlju krvožilnog sustava jer smanjuje nivo glukoze u krvi i krvni tlak te tako smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila.