Sonoma dijeta stavlja naglasak na uživanje u hrani, a vrlo je jednostavna.
Osmislila ju je profesorica nutricionizma, doktorica Connie Guttersen koja je stručnjakinja za mediteransku, latinoameričku i azijsku prehranu. Dijeta je dobila naziv po regiji zapadno od San Francisca s mediteranskom klimom te ima malo mjerenja i zbrajanja.
Ne broje se kalorije nego je važno odabirati namirnice s popisa i pridržavati se veličine porcija. Sonoma dijeta je savršena za osoboje koje vole konzumirati povrće, voće, vino i zdravu hranu. Guttersten ističe da nije cilj izbjegavati omiljenu hranu već uživati u dobroj hrani u primjerenim količinama.
Sonoma dijeta ujedinjuje hedonističko uživanje u hrani i znanost o prehrani, a pritom se gube kilogrami. Jelovnik je raznovrstan i zdrav, a inspiriran je s dva svjetska područja, Kalifornijom i Mediteranom. Naime, predstavlja kalifornijsku varijantu mediteranske prehrane i stavlja u prvi plan namirnice poput maslinovog ulja, vina, nemasnog mesa, ribe, povrća, voća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i sjemenki.
Sonoma dijeta sastoji se od tri faze, a prva je najrestriktivnija.
Prva faza
Prva faza traje 10 dana. Važno je riješiti se loših prehrambenih navika konzumiranja kalorične hrane, smanjiti unos ugljikohidrata i škroba, izbaciti šećere i alkohol, a fokusirati se na uravnoteženost obroka i količinu porcija.
Smiju se jesti nemasni proteini (jaja, morska hrana, bijelo mesno bez kožice i masnoća, nemasni juneći i svinjski odresci, soja).
Dopušteni su i određeni mliječni proizvodi (svježi sir s malo masnoća), malo grahorica, povrće sa malo škroba, manje količine orašastih proizvoda, maslinovo ulje, začini. Alkohol i voće su isključeni iz prehrane.
Prva faza sadrži niskokaloričnu hranu i najrigoroznija je od svih faza dijete, ali je njome moguće izgubiti i do tri kilograma.
Druga faza
Druga faza obuhvaća istu hranu kao i prva faza s time da je dozvoljena konzumacija voća, veći je izbor povrća, a mogu se jesti med, neke slastice bez šećera i vino (do 2dcl dnevno).
Ova faza traje do postizanja željene tjelesne težine i sporija je, ali kontinuiranija od prve faze. Rezultati druge faza su dugoročniji i tijekom jednog tjedna može se smršaviti do jednog kilograma.
Treća faza
Treća faza je poznata kao faza održavanja i osnova je za vašu buduću prehranu. Sonoma dijeta se proširuje, nastavlja se sa zdravim načinom prehrane koji obiluje voćem i povrćem, ali se dopuštaju povremeni deserti i slatkiši. Preporuča se egzotično voće, tjelesna aktivnost i izbjegavanje hidrogeniziranih masnoća i procesuirane hrane.
Autorica sugerira da se što ćešće jedu namirnice koje je svrstala na listu 'moćne hrane'. Riječ je o bademima, paprici, borovnicama, brokuli, ekstra djevičanskom maslinovom ulju, grožđu, špinatu, jagodama, rajčicama i cjelovitim žitaricama.
Sonoma dijeta hvaljena je zbog smanjivanja rizika pojave bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa i karcinoma. Dijetom se mogu regulirati problemi s probavom kao posljedica optimalnog unosa dijetalnih vlakana, a također zadovoljava preporuke pravilne prehrane s nutritivnog stajališta.
Primjer jelovnika
Doručak: omlet s feta sirom (60 g) i svježim komoračem, kriška raženog kruha, voće po želji
Ručak: juha od celera i graha s pikantnim umakom, palačinke od heljde punjene pirjanom piletinom (150 g) u povrću (luk, tikvice), zelena salata začinjena ekstra djevičanskim maslinovim uljem
Večera: miješano povrće i riba (100 g) na žaru, čaša crnog vina