USPRKOS TRUDNOĆI, DEBLJANJU ILI OPUŠTENIM MIŠIĆIMA: Uz ovu dijetu imat ćete trbušnjake o kakvima sanjate

Pronašli smo dijetu koja ciljano topi salo oko trbuha.

Instagram

Mnogim su ženama, ali i muškarcima, trbušnjaci koji se lijepo vide ispod kože san snova. Isklesani i čvrsti, želja su mnogih, no tek rijetki ih imaju. Kao što poznata rečenica kaže – 'da je trbušnjake imati lako, imao bi ih svatko', no to nije slučaj. Dakle, zbog čega se toliko teško riješiti tvrdoglavog sala oko trbuha i izgraditi tijelo iz snova?

Istraživanja pokazuju da je trbuh kritična zona debljanja mnogima. U ovom predjelu tijela najlakše gomilamo suvišne centimetre, a time opterećujemo i organe i funkcioniranje organizma. Zbog toga bitka za ubojite trbušnjake nije samo bitka za lijep izgled već i za zdravo, funkcionalno tijelo. Kako dakle do njih stići?

Kao i uvijek, ključ je u kombinaciji vježbanja i prehrane. Fitness treneri i nutricionisti se slažu kako je iznimno bitno shvatiti da za gubitak centimetara oko struka moramo biti u kalorijskom deficiti i uz to raditi ciljane vježbe za područje trupa, a koje će ojačati i povećati naše trbušnjake. Uz to, trebamo i kardio aktivnost koja brže sagorijeva kalorije i tako smanjuje opseg masti oko struka.

Tako je najbolje vježbati 5 puta tjedno, dio težinske vježbe, a dio kardio vježbe. Što se tiče prehrane, mi smo pronašli i dijetu koja rastapa kilograme i daje vam odlične trbušnjake u samo 6 tjedana – a zove se ABS dijeta. Radi se o hitu u svijetu fitnessa koji uspijeva rastopiti salo čak i na trbusima koji su nedavno prošli kroz trudnoću, operacije ili faze drastičnog debljanja.

Instagram 

Dakle, ABS dijeta temelji se na 12 namirnica bogatih nutrijentima koji tijelo opskrbljuju s vitaminima, mineralima i vlaknima, dok istovremeno potiču izgradnju mišića i izgaranje masnih naslaga. Dijetu je osmislio David Zinczenko, glavni urednik 'Men’s Healtha', kao alternativu restriktivnim dijetama u kojima se neprekidno broje kalorije. Umjesto toga, ABS dijeta podrazumijeva 6 obroka bogatih proteinima dnevno kako bi se potaknuo rast mišića i produljio osjećaj sitosti.

Tvrdnja je da ćete izgubiti do 5 kilograma u dva tjedna i moći se pohvaliti s ubojitim trbušnjacima nakon šest tjedana.

Kako funkcionira ABS dijeta?

ABS dijeta je 6-tjedni plan prehrane i jede se 6 puta dnevno. Nema brojenja kalorija: izmjenjuju se glavni obroci i međuobroci u razmacima od otprilike 2 sata. Češći obroci održavaju stabilne razine šećera i inzulina te održavaju metabolizam aktivnim.

Svaki obrok mora sadržavati dvije od 12 glavnih s namirnica koje se temelje na proteinima, vlaknima, kalciju i zdravim masnoćama, a pritom je potrebno izbjegavati rafinirane ugljikohidrate, zasićene i trans masti. Jednom tjedno dozvoljeno je 'varanje', odnosno uživanje u kojoj god hrani poželite.

12 ABS namirnica:

  1. Bademi i drugi orašasti plodovi
  2. Grah i druge mahunarke
  3. Špinat i ostalo lisnato zeleno povrće
  4. Mliječni proizvodi (mlijeko s malo masnoća, jogurt i sir)
  5. Zobene pahuljice (bez dodanog šećera i umjetnih okusa)
  6. Jaja
  7. Puretina i drugo bijelo meso
  8. Maslac od kikirikija (bez dodatnog šećera)
  9. Maslinovo ulje
  10. Integralni kruh i žitarice
  11. Dodatak proteina sirutke
  12. Maline i drugo bobičasto voće

Primjer jelovnika:

Doručak: Zobene pahuljice s jogurtom i mješavinom bobičastog voća te žlicom lanenog ulja
Užina: Jabuka
Ručak: File bijele ribe začinjen maslinovim uljem s kuhanim slatkim krumpirom i brokulom
Međuobrok: Proteinski shake
Večera: Salata sa špinatom i grilanom puretinom začinjena maslinovim uljem i jabučnim octom
Za grickanje: Bademi