ŠTO NIKAKO NE BISMO SMJELI JESTI NA PRAZAN ŽELUDAC? Ove namirnice nam škode, a među njima je i voće

Određenu hranu nikako ne smijemo jesti prazan želudac jer nam može izazvati brojne tegobe u organizmu tijekom dana.

Instagram

Doručak je najvažniji obrok u danu jer nam daje energiju koja nam je važna za cijeli dan i ne preporučuje ga se preskakati.

Također je ključno što unosimo u svoje tijelo na prazan želudac jer nam brojne namirnice mogu izazvati mučninu, kiselinu i nadutost te uzrokoju umor i tromost.

Što ne bismo smjeli jesti na prazan želudac?

Jogurt

Mnogima je teško zamisliti doručak bez omiljenog mliječnog napitka. No jogurt sadrži zdrave mliječne bakterije koje ne stižu do crijeva kada se pije na prazan želudac. Savjet je da se prije konzumacije jogurta obvezno nešto pojede.

Banane

Voće je dobar izbor namirnice na prazan želudac, ali ne i banana, koja može dovesti do naglog porasta šećera u krvi, a potom i do njegovog brzog pada. Neke osobe će zato imati napade gladi kasnije u tijeku dana.

Unsplash 

Citrusni plodovi

Limun, naranče, grejp i mandarine su puni vitamina C. No kiselina koju sadrže može napasti sluznicu i uzrokovati bolove u ustima i grlu. Od svih citrusa jedino se preporučuje limun razblažen s vodom.

Unsplash 

Hladni gazirani napici

Ako se konzumiraju na prazan želudac, hladna gazirana pića mogu izazvati oštećenje sluznice membrane i smanjiti dotok krvi u želudac. Posljedica toga je usporena probava i tegobe u predjelu trbuha.

Tijesto s kvascem

Kvasac, osobito ako se konzumira ujutro, može iritirati želudac te uzrokuje jaku nadutost i probavne smetnje. Dakle, ujutro izbegavajte peciva i lisnato tijesto.

Unsplash 

Palačinke

Šećer koji se dodaje većini prerađenih namirnica i drugi zaslađivači imaju isti efekt na jetru kao i konzumacija velike količine alkoholnih pića. Šećer iz voća je prihvatljiv jer sadrži biljna vlakna, ali velike količina fruktoze može preopteretiti jetru. Palačinke sa slatkim sirupom ili krafne nisu dobar način da počnemo dan.

Profimedia 

Sirovo povrće - posebno rajčica i krastavac

Rajčica je odličan izvor vitamina C, ali sadrži i visok nivo taninske kiseline koja povećava kiselost u želucu i može dovesti do pojave čira. Gastritis i nadutost su jaki nakon konzumiranja krastavaca na prazan želudac. Sirovo povrće obiluje vitaminima i mineralima, ali no nikako ga se ne preporučuje za doručak.