Za božićni ugođaj potrebno je samo malo - par srcu dragih ljudi, nekoliko svjetlucavih sezonskih ukrasa i domaći kolačići koji mirisom prizivaju najljepše obiteljske uspomene. To je dokazala Mirjana Špoljar koja je u subotu s osam polaznika posljednje ovogodišnje #KenwoodKuha slastičarske radionice podijelila svoj recept za najslasnije domaće medenjake.

Kako bi se i iz vaše tople pećnice širili opojni mirisi Božića, trebat će vam:
 360 g glatkog brašna,
 10 g kakaa,
 1 čajna žličica sode bikarbone,
 40 g mješavine za medenjake,
 prstohvat soli,
 150 g maslaca,
 180 g melasa šećera,
 50 g meda,
 jedno jaje i
 tri kapljice ekstrakta vanilije.

Postupak za pripremu tijesta je jednostavan.

1. Prvo prosijte brašno koje ćete zatim pomiješati s kakaom, sodom bikarbonom, začinskom mješavinom za medenjake i solju.

Kenwood radionica 1, autor fotog
promo 

2. Nakon toga razradite maslac sa šećerom pa u smjesu dodajte med, jaje i aromu vanilije.

Kenwood radionica 2, autor fotog
promo 

3. Dobiveno tijesto izmijesite u oblik kvadrata, umotajte ga u prozirnu foliju i pustite da odstoji u hladnjaku na jedan sat.

Kenwood radionica 3, autor fotog
promo 

4. Nakon što je tijesto odmorilo, razvaljajte ga na pobrašnjenom radnom stolu na debljinu od 6 do 8 mm.

Kenwood radionica 4, autor fotog
promo 

5. Kolačiće izrežite u oblicima po želji i zatim ih složite na lim za pečenje. Nemojte ih slagati preblizu jer bi se tijekom pečenja mogli zalijepiti jedan za drugoga.

Kenwood radionica 5, autor fotog
promo 

6. Medenjake pecite u 12 minuta pećnici koju ste prethodno ugrijali na 175 °C. Pazite da ih ne prepečete jer će u tom slučaju biti pretvrdi

Kenwood radionica 6, autor fotog
promo 

7. Kada po boji primijetite da su gotovi, izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade na rešetki.

Kenwood radionica 7, autor fotog
promo 

Dok se oni hlade, vi pripremite glazuru. Ako uživate u kreativnom radu, ovaj dio će vam se ponovno svidjeti. Za idealnu glazuru su potrebna samo tri sastojka i jedan trik. Lagano umutite jedan bjelanjak pa mu dodajte 20 dag šećera u prahu i par kapljica limuna. Voila, vaša glazura je gotova! A trik? On se krije se u gustoći smjese. Kada popunjava svoje medenjake veselim linijama, Mirjana za vanjske konture koristi gušću smjesu, a za ispunjavanje njihove unutrašnjosti smjesu razrijedi s par kapi vode. Dekorirane kolačiće ostavi da se osuše na zraku pa ih spremi u zdjele namijenjene upravo za njih.

Isprobajte i vi Mirjanin #KenwoodKuha recept za prhke i mirišljave domaće medenjake i u svoj dom donesite čaroliju Božića. Dobar tek!