'Mi jako volimo Hrvatsku, ali je ne čuvamo', govori 19-godišnja Leonarda Šmigmator koja je kao srednjoškolka aktivno počela upozoravati koliki su problem klimatske promjene te da je krajnje vrijeme da se nešto poduzme. Njezin aktivizam nije ostao samo na riječima, nego je s inicijativom Fridays For Future Hrvatska, koju je pokrenula Greta Thunberg, organizirala prosvjede i aktivno sudjelovala u rješenju problema. Njezin rad i zalaganje prepoznao je i časopis National Geographic pa je dobitnica nagrade Žuti okvir za 2019. godinu u kategoriji Klimatske promjene. Studentica medicine i danas se bori za naš planet te objašnjava zašto je važno da svi napravimo male promjene jer će one voditi prema velikima te nam u konačnici svima oplemeniti i poboljšati život.

Story: Kako se bliži Dan planeta Zemlje, više se govori o ekologiji, zaštiti prirode, klimatskim promjenama... Treba li to biti samo prigodna tema?

Dan planeta Zemlje svaki je dan, a kako živimo u svijetu koji je neupitno pogođen klimatskim promjenama i globalnim zagrijavanjem, trebali bismo početi osvještenije živjeti. To uključuje promjene koje ne trebaju biti velike, jer ako bi svatko od nas napravio jednu stvar koja se preporučuje, promjene bi u konačnici bile drastične. Ne trebate napraviti sve s popisa koji se plasiraju, ali možete barem male stvari, možete pokušati živjeti održivije. Primjerice, smanjiti unos mesa, kupovati na tržnici i u malim trgovinama gdje su proizvodi lokalnih proizvođača, gasiti struju kada niste u prostoriji, zatvoriti vodu kada perete posuđe ili zube, ići nekoliko dana u tjednu na posao javnim prijevozom, pješice, biciklom i općenito manje koristiti osobno vozilo. Razmisliti o kupnji električnog automobila ili hibrida koji djelomično sufinanciraju Hrvatska i Europska unija. Zahvaljujući našem i angažmanu ostalih zelenih udruga, uskoro će se u Hrvatskoj zabraniti jednokratna plastika. Nažalost, ta zabrana neće obuhvati svu jednokratnu plastiku, ali velik dio hoće i to je jedna pobjeda. Ne treba kupovati plastične slamke jer postoje zamjene koje nisu štetne, poput metalnih koje se mogu koristiti puno puta ili papirnatih. Sječa šuma zbog papira nije dobra, ali postoji reciklirani papir i, unatoč svemu, papir je apsolutno bolji odabir od plastike.

Story: Znači li to da ne trebamo svi odjednom uvoditi nagle i ekstremne promjene?

Tako je, malim promjenama možemo doći do velikih. Ništa radikalno nije dobro, kao ni zabrane. Treba smisliti dobre alternative, a tranzicija mora biti postupna. Primjerice, prije su se plastične slamke često koristile u kafićima, a sada ćete ih rijetko vidjeti. Ako i ima slamki, one su papirnate. Htjeli mi to ili ne, fosilna goriva će se u jednom trenutku potrošiti i morat će se dogoditi tranzicija prema električnim automobilima. Tako će biti i s prljavom industrijom koja se danas koristi. No sve se više vidi pomak prema održivijoj energiji. Europska investicijska banka odlučila je da više neće toliko financirati projekte iskopavanja fosilnih goriva, nego će poticati obnovljive izvore. Kada je Ursula von der Leyen bila u predizbornoj kampanji za Europsku komisiju, zalagala se da Europa do 2050. postane klimatski neutralna kontinent. To je možda previše ambiciozno za mnoge zemlje, uključujući i Hrvatsku, ali situacija se mora postupno promijeniti. Kada nas je 2019. godine primio Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, njegov komentar na naše prijedloge održivog razvoja i dekarbonizacije prometa glasio je da je Hrvatska među visoko rangiranim zelenim zemljama Europe i da nema puno industrije. Odgovorila sam: “Da, ali ne zato što ste nešto napravili, nego zato što se sve zatvorilo. To što mi ‘malo’ zagađujemo nije zato što su poduzete određene mjere, nego zato što je sva industrija zatvorena.” Hrvatska ne ide prema obnovljivim izvorima energije, što samo znači da ćemo dobivati novčane penale od Europske unije koja ide prema obnovljivoj tranziciji.

Cijeli intervju s Leonardom Šmigmator u sklopu društveno odgovorne akcije Same Chances by Story pročitajte u novom broju magazina Story koji je u prodaji od srijede, 21. travnja 2021. godine