• Naslovnica
    • Najnovije
    Još
    • Lifestyle
      • Financije
      • Vježbanje
      • Zdravlje
      • Odnosi
      Još
      • Celebrity
      • Beauty
      • Fashion
      • Story man
      • Same chances
      • #YourStoryMatters
      • Foto
      Još
      • Naslovnica
        • Najnovije
        Još
        • Lifestyle
          • Financije
          • Vježbanje
          • Zdravlje
          • Odnosi
          Još
          • Celebrity
          • Beauty
          • Fashion
          • Story man
          • Same chances
          • #YourStoryMatters
          • Foto
          Pretplati se na Story!
          Rubrike
          • Naslovnica
            • Najnovije
            Još
            • Lifestyle
              • Financije
              • Vježbanje
              • Zdravlje
              • Odnosi
              Još
              • Celebrity
              • Beauty
              • Fashion
              • Story man
              • Same chances
              • #YourStoryMatters
              • Foto
              Emisije
              Ostalo
              • Impressum
              • Marketing
              • O nama
              • Kontakt

              Copyright © 2019. Adria Media Zagreb d.o.o.

              Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

              Oda francuskoj kuhinji. A koja je vama najdraža? 0 Dijeli vijest Dijeli na facebook Dijeli na twitter Dijeli na viber Dijeli na mail

              Storybook

              11.06.2020. / 10:35

              Oda francuskoj kuhinji. A koja je vama najdraža?

              Autor A.C., Storybook 11.06.2020. / 10:35
              0
              Autor A.C., Storybook 11.06.2020. / 10:35
              0

              Veliki gastronom Brillat-Savarin jednom je napisao: „Reci mi što jedeš i reći ću ti tko si.“ I upravo ova rečenica najbolje sažima civilizacijski napredak čovječanstva, očit i kroz evoluciju hrane i njenog poimanja, na koju barem neki od nas, ne gledaju više samo kao na nešto što zadovoljava jedan od naših osnovnih životnih nagona, nego i na nešto što može biti umjetnost, užitak pa čak i duhovno iskustvo

              Izvor: Dražen Kokorić/Storybook

              Francuska se kuhinja obično izjednačava s pojmom visoke kuhinje koja je poznata kao haute cuisine ili grande cuisine. Karakterizira je pedantna priprema i besprijekorna prezentacija, a prate je rijetka i najbolja vina. Iako nije najstarija, francuska je kuhinja, bez sumnje, najpoznatija i najslavnija. 

              Izvor: Story

              Tada su francuski obroci bili veoma slični maorskoj kuhinji, a posluživali su se na principu znanom kao service en confusion – svi su se obroci služili odjednom. Obroci su u većini slučajeva ovisili o sezonskim sastojcima i hrani koje je bilo u izobilju. Meso se usoljavalo kako bi se sačuvalo, a kuhari su dodacima poput šafrana, žumanjaka, špinata i suncokreta jelima davali boju kako bi njihova prezentacija bila što raskošnija.

              Trpeze su ukrašavane ekstravagantnim jelima poput pečenog labuda ili pauna koji su se nakon pripreme posluživali s perjem radi što realističnijeg dojma, a kljunovi i noge su im bojeni zlatom. Napredak talijanske kulinarske umjetnosti uvelike je utjecao na francusku gastronomiju 15. i 16. stoljeća, što se najviše može zahvaliti Katarini de Medici koja je udajom za Henrika II. postala francuskom kraljicom. Naime, na dvor je pristigla sa svitom talijanskih chefova koji su ostavili neizbrisiv trag, a iako su te dvije kulinarske kulture krenule različitim smjerovima, Francuzi itekako mnogo duguju gastronomski osviještenoj kraljici za njezinu intervenciju u kulinarski svijet.

              Izvor: Story

              U narednom periodu, sve do kraja 18. stoljeća, Pariz je već slovio kao kulinarski centar, a gradske su vlasti regulirale distribuciju hrane u obliku cehova koji su bili podijeljeni u dvije grupe: ljude koji su opskrbljivali sirovim namirnicama za pripremu hrane i ljude koji su prodavali već pripremljenu hranu.

              U 17. stoljeću zahvaljujući Françoisu Pierreu de la Varenneu, ali i u narednom stoljeću, razvija se haute cuisine (čemu svjedoči njegova knjiga „Le cuisinier françois“) koja se fokusirala više na jednostavnija nego na ekstravagantna jela, na sastojke umjesto na kvantitet. Francuska je revolucija dovela do pada cehova, što je značilo da su Francuzi mogli proizvoditi i prodavati prehrambene proizvode kakve su željeli, a to je dovelo do kulinarskog prosvjetljenja i eksperimentiranja sa sastojcima i jelima.

              Jedan od najprominentnijih chefova 18. i 19. stoljeća, Marie-Antoine Carême, svoje je kuhanje bazirao na kreaciji osnovnih umaka: béchamel, espagnole, velouté i allemande. Sredinom 19. stoljeća Carêmeov učenik, chef Felix Urban-Dubois zaslužan je za zamjenu dotadašnjeg francuskog načina posluživanja hrane service à la français (posluživanje svih jela odjednom) s ruskim, service à la russe (posluživanje jela u sljedovima), što je omogućilo da okusi jela najbolje dođu do izražaja.

              Taj period, kao i početak 20. stoljeća, vrijeme je modernizacije visoke kuhinje koja postaje poznata kao cuisine classique, što je stil baziran na temeljima koje je postavio legendarni chef Auguste Escoffier čije su inovacije i danas aktualne. Simplificirao je Carêmeove recepte, izbacio umak allemande umjesto kojeg je listi osnovnih umaka dodao hollandaise i sauce tomate, a njegov je najveći doprinos bila suvremena organizacija posla u kuhinji koji je podijelo na sekcije. gdje je svatko od njegove brigade du cuisine imao točno određenu ulogu u kuhinjskoj hijerarhiji (chefovi zaduženi za hladna jela, juhe i umake, jela sa žara i pečenja, slastice, itd.). Escoffier je ubrzao uslugu, skratio jelovnike, a svojim je jelima davao i imena poznatih gostiju.

              Izvor: Story

              No kako ništa nije vječno, kasnih 1950-ih godina grupa mladih francuskih chefova – Paul Bocuse, Michel Guérard, braća Troisgros, Alain Chapel - pobunila se protiv kompleksnosti Escoffierove filozofije utemeljivši nouvelle cuisine ili „novu kuhinju“ čiji je naziv skovao kritičar hrane Henri Gault. Ti su inovatori zanemarili kodifikaciju i filozofiju „visoke kuhinje“, ali ne i njena pravila i srž. Zadržani su sastojci visoke kvalitete, ali jela postaju lakša, ne koriste se teški umaci, a naglasak se stavlja na prezentaciju jela.

              Tijekom nekih 20-ak godina chefovi su se počeli vraćati ranijem stilu haute cuisine, iako su zadržane mnoge od novih tehnika. Prema nekima, francuska su kuhinja i ritual blagovanja jedini strukturalizirani i organizirani sistem, a iako je prezentacija sljedova sa specifičnim jelima dio svih sofisticiranih svjetskih gastro kultura koje možda nisu kodificirane, jedan element koji francusku kuhinju razlikuje jest sparivanje pića s jelima, posebno vina.

              Ono što je nekoć bila kuhinja francuske aristokracije, a koju je tijekom industrijske revolucije popularizirala bogata buržoazija kao znak „dobrog ukusa“, danas je poznata kao haute cuisine koja i danas, unatoč trendovima i promjenama, bespogovorno vlada svijetom vrhunske gastronomije.

              Napisao: Ante Carić Fotografije hrane: Dražen Kokorić Prema predloženim receptima jela je pripremila: Ana Grgić, CHEF DE CUISINE HOTELA ESPLANADE ZAGREB

              Tagovi

              Storybook gastro gastro deicije kuhinja

              Dijeli vijest

              Dijeli na facebook Dijeli na twitter Dijeli na viber Dijeli na mail

              Najčitanije

              Pre 10 h

              SREĆA U SJENI Zaruke Kate i Williama su zapravo bile obavijene tugom

              Pre 7 h

              GDJE SU TI SADA RODITELJI? Beckhamov sin iskorištava to što je bogat

              16.01.2021.

              Dok JK ratuje s Kim, Duško s ljubavnicom obilazi nastupe njezinog bivšeg?

              Pre 9 h

              Umjesto odlaska na Maldive, Duško i ljubavnica se obračunavaju s medijima

              17.01.2021.

              Angelina otkrila kakvu je apsurdnu ideju dala transrodnoj kćeri

              NAJNOVIJE

              Celebrity

              | Pre 7 h

              KANYE, NEĆEŠ VALJDA? Arapski princ za noć s Kim nudi 10 milijuna dolara!

              Celebrity

              | Pre 7 h

              Zamislite da se kao Mary Kate Olsen, morate razvesti preko Zooma

              Celebrity

              | Pre 7 h

              GDJE SU TI SADA RODITELJI? Beckhamov sin iskorištava to što je bogat

              Celebrity

              | Pre 7 h

              Par iz 'Ljubavi na selu' dobio drugo dijete: 'Sve su muke zaboravljene'

              Fashion

              | Pre 7 h

              IZDANJE PREPLAVILO INTERNET Cijela regija govori o Jovani Joksimović

              Celebrity

              | Pre 8 h

              Emir Hadžihafizbegović: 'Poslije korone nitko neće ostati isti'

              Najčitanije

              Pre 7 h

              GDJE SU TI SADA RODITELJI? Beckhamov sin iskorištava to što je bogat

              Pre 10 h

              SREĆA U SJENI Zaruke Kate i Williama su zapravo bile obavijene tugom

              16.01.2021.

              Dok JK ratuje s Kim, Duško s ljubavnicom obilazi nastupe njezinog bivšeg?

              Pre 9 h

              Umjesto odlaska na Maldive, Duško i ljubavnica se obračunavaju s medijima

              17.01.2021.

              Angelina otkrila kakvu je apsurdnu ideju dala transrodnoj kćeri

              Najnovije

              Celebrity

              | Pre 7 h

              KANYE, NEĆEŠ VALJDA? Arapski princ za noć s Kim nudi 10 milijuna dolara!

              Celebrity

              | Pre 7 h

              Zamislite da se kao Mary Kate Olsen, morate razvesti preko Zooma

              Celebrity

              | Pre 7 h

              GDJE SU TI SADA RODITELJI? Beckhamov sin iskorištava to što je bogat

              Celebrity

              | Pre 7 h

              Par iz 'Ljubavi na selu' dobio drugo dijete: 'Sve su muke zaboravljene'

              Fashion

              | Pre 7 h

              IZDANJE PREPLAVILO INTERNET Cijela regija govori o Jovani Joksimović

              Video

              • Izdvojeno
              Vidi sve

              UPRAVO GLEDATE Lana Jurčević: Nikad nisam imala protekcije u životu! I Inside Story EP03 Video 13.01.2021. Lana Jurčević: Nikad nisam imala protekcije u životu! I Inside Story EP03

              UPRAVO GLEDATE
              • Upravo gledate Lana Jurčević: Nikad nisam imala protekcije u životu! I Inside Story EP03 Video 13.01.2021. Lana Jurčević: Nikad nisam imala protekcije u životu! I Inside Story EP03

                28:32
              • Upravo gledate INSIDE STORY Antonija Nazor razoružala je Ivana Šarića Video 24.12.2020. Ivan Šarić: Gledam na svoju karijeru kao na jedan veliki maraton I Inside Story I EP02

                25:06
              • Upravo gledate Zaklada SOLIDARNA — Za djela Video 04.01.2021. Kad ostanemo bez riječi, preostaju nam djela... Pogledajte trenutke koje bilježe fotoreporteri...

                01:18
              • Upravo gledate Jacques Houdek: Imao sam sretno djetinjstvo i nikad nisam doživio neugodnost! Video 11.12.2020. Jacques Houdek iskreno progovora o svemu što obilježava njegovu svakodnevicu. Kako je izgledalo...

                45:13
              • Upravo gledate Dalibor Petko 'raskrinkao' trudnički trbuh Meghan Markle Video 12.06.2020. Dalibor Petko donosi najsvježije novosti s dvora

                05:19
              • Upravo gledate Lidija Lešić u čarobnim blagdanskim outfitima Video 07.12.2020. Ovih blagdana neka sve sja i bude čarobno jer to nakon cijele godine, uostalom, i zaslužujemo

                00:00
              • Upravo gledate Bojan Navojec o temeljnim ljudskim pravima Video 27.03.2020. Svake godine, 27. ožujka obilježava se Svjetski dan kazališta. Prvak zagrebačkog HNK Bojan Navojec...

                00:33
              • Upravo gledate Story dizajnerski mjesec Video 28.07.2020. Story dizajnerski mjesec

                00:20
              • Upravo gledate Petko komentira trudnoću na dvoru, razmažene pse, ali i prinčeve Video 12.06.2020. U novoj epizodi ponovno palača na udaru!

                07:15
              • Upravo gledate Dario Šarić o temeljnim ljudskim pravima Video 21.03.2020. Svake godine, 21. ožujka, obilježava se Svjetski dan sindroma Down. Tim povodom, Dario Šimić u...

                00:30

              Vezane vijesti

              25.08.2020.

              BIG KAHUNA BURGER Recept koji će usrećiti i najzahtjevnije gurmane

              17.06.2020.

              "Dom izvan doma” plavokrvnih, bogatih i slavnih

              16.06.2020.

              Recept za neodoljivu juhu od graška koja se posluživala na dvoru

              09.06.2020.

              Kad cvijeće dođe na trpezu

              02.06.2020.

              Po jutru se dan poznaje - zanimljiva priča o doručku

              01.06.2020.

              Šest veličanstvenih koktela koji će vas rashladiti u tople ljetne dane

              28.05.2020.

              Upustite se u jednu od najinspirativnijih čokoladnih avantura

              13.12.2013.

              Storybook u posjeti raskošnoj palači urarskog vladara Pateka Philippea

              • Impressum
              • Marketing
              • O nama
              • Kontakt
              Cosmopolitan.hr Roditelji.hr Elle.hr Sensaklub.hr Magazin vjenčanja
              • Facebook
              • Instagram

              Copyright © . Adria Media Zagreb d.o.o.